Polonia acuză Statele Unite de obstrucționarea anchetei cu privire la închisoarea CIA

Publicat: 12 06. 2015, 19:59

Comisia pentru Informații din cadrul Senatului american a detaliat, în decembrie, modul în care Agenția Centrală americană de Informații (CIA) a folosit tehnici – inclusiv simularea înecului și unor execuții – împotriva unor suspecți de terorism în instalații secrete din străinătate în anii care au urmat atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

Comisia a dezvăluit locurile închisorilor secrete („black sites”), însă acestea au fost cenzurate în rezumatul pe care l-a făcut public.

Procurori polonezi afirmă că au solicitat în mod oficial Departamentului american al Justiției o copie a raportului integral, necenzurat, pentru a-i ajuta în ancheta penală cu privire la acuzațiile potrivit cărora CIA a operat o instalație secretă într-o pădure, în Polonia.

„Partea americană nu a trimis Poloniei o versiune integrală a raportului, în pofida solicitării noastre scrise”, a declarat Piotr Kosmaty, un reprezentant al procuraturii de pe lângă o curte de apel din Cracovia, care conduce ancheta.

„Nu am primit nicio asistență judiciară de la partea americanăe”, a declarat el pentru Reuters.

– „Oameni torturați”

După publicarea rezumatului raportului întocmit de către Senat, președintele Barack Obama a recunoscut că CIA a „torturat niște oameni” în închisori secrete, în străinătate, în timpul administrației predecesorului său George W. Bush.

Însă Casa Albă s-a opus ca oricine din Statele Unite să fie tras la răspundere, o poziție despre care grupurile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că se extinde, în prezent, și la investigațiile din Europa.

Nefurnizarea unei copii a raportului Senatului face parte dintr-un model de comportament, potrivit unui document pe care Guvernul polonez l-a trimis Consiliului Europei (CoE), principlaul organism în domeniul drepturilor omului pe continent.

Guvernul afirmă că a trimis Departamentului american al Justiției șase cereri de ajutor, în virtutea unui tratat americano-polonez privind asistența judiciară reciprocă. „Prima cerere a fost refuzată, iar la celelalte cinci nici măcar nu s-a răspuns”, se arată în document.

Oficiali polonezi au ridicat problema neacordării acestei asistențe de către partea americană într-o serie de contacte diplomatice, dar și de alt fel, însă fără să obțină un răspuns definitiv, potrivit aceleiași surse.

Între aceste contacte se află o reuniune, la 14 aprilie, între un diplomat polonez de rang înalt și asistenta secretarului Departamentului de Stat Victoria Nuland, și o reuniune, în februarie anul trecut, între procurorul general polonez și Eric Holder, procurorul general al Statelor Unite la acea dată.

Departamentele de Stat și al Justiției au refuzat să comenteze pentru Reuters cu privire la răspunsurile pe care le-au dat solicitărilor de ajutor poloneze cu privire la anchetă.

– Dreptul de a ști

Guvernul american nu a dat dovadă de nicio voință în ceea ce privește urmărirea celor care se fac vinovați de abuzurile dezvăluite în raportul Senatului american, declară Julia Hall, o expertă în lupta împotriva terorismului și drepturile omului de la Amnesty International (AI).

„Dacă te uiți la ceea ce se înâtmplă în Statele Unite, poți să vezi de ce nu va exista o cooperare cu partea europeană”, spune ea.

„Ar fi trebuit să trimită întregul raport (al Senatului), necenzurat, oricărui partener al Guvernului Statelor Unite în aceste operațiuni. Ei au un drept la aceste informații. Sunt informații care ar putea să-i ajute în anchetele lor”, subliniază ea.

În perioada 2002-2003, CIA a deținut suspecți Al-Qaida pe o proprietate împădurită a Academiei poloneze de informații, potrivit unei hotărâri a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a stabilit că Polonia a încălcat legislația internațională găzduind această instalație.

CEDO a stabilit anul acesta că doi bărbați – Abd al-Rahim al-Nashiri și Abu Zubaydah – au fost deținuți acolo în mod ilegal și au fost transferați ulterior, fără să fie judecați, la centrul de detenție american pentru suspecți de terorism de la Guantanamo Bay, în Cuba.

Procurori polonezi efectuează, din 2008, o anchetă penală pentru a stabili dacă oficiali polonezi au încălcat legea autorizând închisori secrete.

Activiști pentru drepturile omului și avocați ai unor persoane care acuză că au fost deținute în această instalație afirmă că procurorii au deja suficiente probe, fără ajutorul Statelor Unite, dar că trag de timp deoarece cazul este sensibil din punct de vedere politic. Procurorii resping aceste acuzații.

Guvernul polonez nu a recunoscut niciodată că a găzduit vreo închisoare CIA și a argumentat la CEDO că, dacă agenția ar fi deținut persoane în Polonia, autoritățile locale nu ar fi știut neapărat acest lucru.

Aleksandr Kwasniewski, președinte în perioada respectivă, a declarat în decembrie că a știut despre închisoarea secretă, dar că a crezut că persoanele de acolo nu erau deținute, ci cooperau cu CIA de bunăvoie.