Polonia le plătește despăgubiri victimelor programului CIA de extrădări extrajudiciare

Publicat: 15 05. 2015, 15:21
Actualizat: 28 08. 2017, 16:50

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat termen Varșoviei să plătească despăgubirile până sâmbătă. Polonia este singura țară din lume condamnată pentru programul secret de arestări și extrădări extrajudiciare pe care Agenția Centrală americană de Informații (CIA) l-a operat în timpul lui George W. Bush în mai multe țări din lume după atentatele de la 11 septembrie 2001. Niciuna dintre celelalte țări suspectate că sunt implicate în program – Pakistanul, Thailanda, Lituania și România – nu au fost trase la răspundere.

Ministerul polonez de Externe a anunțat vineri că lucra la efectuarea plăților. Însă nici oficiali polonezi și nici Ambasada Statelor Unite de la Varșovia nu au spus unde se duc banii sau cum vor fi folosiți.

Deocamdată este neclar cum poate un guvern european să efectueze plăți către doi suspecți care au fost încarcerați ani de zile la Guantanamo Bay (Cuba), fără posibilitatea de a contacta lumea exterioară, scrie AP. Inclusiv avocații celor doi au fost reținuți în declarații, afirmând doar că banii nu vor fi utilizați pentru finanțarea terorismului.

Witold Waszczykowski, un parlamentar din cadrul opoziției poloneze, consideră pedeapsa nedreapră, argumentând că suspecții s-au aflat exclusiv în custodia oficialilor americani cât au stat în Polonia, în 2002 și 2003, și niciodată sub autoritatea poloneză.

„Eu cred că nu ar trebui să plătim, (că) nu trebuie să respectăm această decizie” a CEDO, a declarat Waszczykowski. „Nu este un caz între noi și ei (suspecți), (ci) este între ei și Guvernul Statelor Unite”, a apreciat el.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit în iulie că Polonia a încălcat drepturile suspecților Abu Zubaydah și Abd al-Rahim al-Nashiri prin faptul că a permis CIA să-i încarcereze și că nu a oprit „torturarea și (supunerea) la tratamente inumane și degradante” a celor doi.

CEDO a dispus ca Varșovia să-i plătească 130.000 de euro palestinianului Zubaydah și 100.000 de euro sauditului al-Nashiri, acuzat că a orchestrat atacul asupra USS Cole, în 2000, soldat cu moartea a 17 marinari americani.

Polonia a făcut apel împotriva hotărârii, în februarie, dar a pierdut. Ministrul de Externe Grzegorz Schetyna declara, la vremea respectivă, că Polonia „va respecta această hotărâre, deoarece suntem o țară care respectă legea”.

Hotărârea mai obligă Polonia să ceară garanții diplomatice Statelor Unite că nu-i va condamna pe suspecți la moarte, o solicitare pe care Varșovia a trimis-o acum câteva săptămâni. Este vorba. însă, despre un gest simbolic, deoarece un guvern străin nu poate impune un asemenea lucru Statelor Unite, scrie AP.

Decizia provoacă furie peste Atlantic. Tatăl unuia dintre marinarii uciși pe USS Cole, Jesse Nieto, afirmă că, în opinia sa, este nedrept ca un bărbat suspectat de uciderea fiului său, Marc, și celorlalți 16 marinari, să primească bani. El este nemulțumit și de faptul că CEDO exercită presiuni asupra Statelor Unite să nu-l execute.

Avocații celor doi suspecți au subliniat că niciunul dintre ei nu a fost găsit vinovat, că au fost torturați și că drepturile le sunt încălcate în continuare, în închisoarea militară de la Guantanamo în care sunt deținuți.

Al-Nashiri urmează să fie judecat de către o comisie militară și riscă pedeapsa capitală.

Abu Zubaydah a fost supus în mai multe rânduri simulări înecului, a fost amenințat cu moartea, a fost îmbăiat în gheață și deprivat de somn, între altele, potrivit unui raport publicat anul trecut de către Comisia pentru Informații din cadrul Senatului american. El se află în custodie din 2002, fără ca împotriva sa să fi fost formulate acuzații.

„Acest program secret de extrădări extrajudiciare a fost înființat de către CIA, dar nu ar fi putut să aibă loc fără colaborarea unor state ca Polonia”, declară Amrit Singh, un avocat din cadrul Open Society Justice Initiative, care l-a reprezentat pe al-Nashiri la CEDO. „Dacă state ca Polonia ar fi spus nu, nu s-ar fi aplicat tortura”, subliniază el.