Povestea cutremurătoare a tinerei care a fost „vândută” de tatăl ei: A fost împușcată și înjunghiată în ochi pentru simplul fapt că se angajase

Publicat: 10 11. 2020, 18:45
Actualizat: 10 11. 2020, 18:47
Povestea cutremurătoare a tinerei care a fost „vândută” de tatăl ei: A fost împușcată și înjunghiată în ochi pentru simplul fapt că se angajase / Sursă FOTO: Profimedia Images - caracter ilustrativ

O tânără în vârstă de 33 de ani trece printr-o dramă cumplită după ce propriul tată a trădat-o și „a vândut-o” talibanilor pentru simplul fapt că aceasta se angajase, iar bărbatul nu era de acord cu independeța ei.

Trei bărbați pe motociclete au atacat-o după ce ieșise de la serviciu, din cadrul unei secții de poliție din provincia centrală a Afganistanului, Ghazni. Femeia, cunoscută sub numele de Khatera, a trecut prin momente groaznice – talibanii au înjunghiat-o în ochi și au împușcat-o.

Ulterior, s-a trezit la spital, unde a trăit unul dintre cele mai mari șocuri din viața ei – nu mai vedea.

Femeia, „vândută” de propriul tată pentru că era independentă

„I-am întrebat pe medici, de ce nu văd nimic? Mi-au spus că ochii mei sunt încă bandajați din cauza rănilor. Dar în acel moment, știam că cineva îmi luase ochii”, a declarat femeia.

Aceasta și autoritățile locale dau vina pe militanții talibani pentru atac – care neagă implicarea – și afirmă că agresorii au acționat în urma unei infracțiuni din partea tatălui ei, care s-a opus vehement să lucreze în afara casei lor.

Pentru Khatera, atacul i-a provocat nu doar pierderea vederii, ci pierderea unui vis pe care se luptase să-l realizeze – să aibă o carieră independentă. S-a alăturat poliției Ghazni ca ofițer criminalistic în urmă cu câteva luni.

„Am reușit să lucrez și să-mi trăiesc visul doar trei luni”

„Mi-aș dori să fi lucrat în poliție cel puțin un an. Dacă mi s-ar fi întâmplat asta după aceea, ar fi fost mai puțin dureros. S-a întâmplat prea curând… Am reușit să lucrez și să-mi trăiesc visul doar trei luni”, a mai povestit Khatera pentru Reuters.

Atacul asupra acesteia indică o tendință în creștere, spun activiștii pentru drepturile omului, a unei reacții intense și adesea violente împotriva femeilor care au locuri de muncă, în special funcții publice. În cazul lui Khatera, faptul că era polițistă ar fi un motiv de enervare pentru talibani.

Talibanii negociază în prezent la Doha, Qatar, cu guvernul afgan pentru a încheia un acord de pace în urma căruia mulți se așteaptă ca aceștia să revină în mod oficial la putere, dar progresul este lent și există o creștere a numărului de lupte și atacuri împotriva oficialilor și a femeilor proeminente din țară.

„L-am văzut pe tatăl meu urmărindu-mă…”

În ultimele luni, talibanii au spus că vor respecta drepturile femeilor în temeiul legii Sharia, dar multe femei educate spun că au îndoieli. Grupul insurgenților s-a opus unei reforme potrivit căreia numele mamei ar trebui adăugat pe cărțile de identitate, aceasta fiind una dintre primele poziții concrete pe care le-au dezvăluit cu privire la drepturile femeilor în timp ce participă la negocierile de pace.

„Deși situația femeilor afgane în rolurile publice a fost întotdeauna periculoasă, recenta creștere a violenței din întreaga țară a înrăutățit lucrurile. Marile progrese făcute cu privire la drepturile femeilor în Afganistan în urma ultimului deceniu nu trebuie să fie anulate de acordul de pace cu talibanii”, a declarat Samira Hamidi, militantul Amnesty International în Afganistan.

„De multe ori, când mergeam la serviciu, l-am văzut pe tatăl meu urmărindu-mă … a început să ia legătura cu talibanii din zona apropiată și le-a cerut să mă împiedice să merg la serviciu”, a mai povestit femeia care a rămas oarbă în urma unui atac brutal.

Aceasta a mai relatat că tatăl ei le-a dat talibanilor o copie a cărții de identitate pentru a dovedi că a lucrat pentru poliție și că el a sunat-o pe tot parcursul zilei în care a fost atacată, întrebând-o unde se află.

Purtătorul de cuvânt al poliției lui Ghazni a confirmat că este de părere că talibanii se află în spatele atacului și că tatăl lui Khatera a fost luat în custodie.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că grupul este conștient de caz, dar că este vorba de o problemă de familie și că nu sunt implicați.

Khatera și familia ei, inclusiv cinci copii, se ascund acum în Kabul, unde se recuperează după cumplitul atac. Nici măcar mamai ei nu i-a luat partea întrucât o învinovățește pentru arestarea soțului.

Femeia speră că un doctor îi va putea reda vederea și astfel se va putea angaja din nou în poliție.