Premierul Ungariei vrea „reunificarea” a 15 milioane de maghiari

Redactor:
Bogdan Munteanu
Premierul Ungariei vrea „reunificarea” a 15 milioane de maghiari
„Premierul naționalist al Ungariei cere reunificarea a 15 milioane de maghiari", titrează Budapestreport.com (site ungar de știri în limba engleză), care face o analiză a perspectivelor ca Viktor Orban să promoveze un discurs „revizionist", la care oficialii UE să fie nevoiți să răspundă.

„Premierul naționalist al Ungariei cere reunificarea a 15milioane de maghiari”, titrează Budapestreport.com (site ungar deștiri în limba engleză), care face o analiză a perspectivelor caViktor Orban să promoveze un discurs „revizionist”, la careoficialii UE să fie nevoiți să răspundă.

De-a lungul campaniei electorale, Orban a spus, în mod repetat,că dorește să fie „premierul a 15 milioane de maghiari”, ceea cecreat nedumerire în statele vecine și în UE, estimează publicația.Totuși, chiar dacă oficialii de la Bruxelles nu ar fi de acord cudeclarațiile lui Orban, Budapestreport.com amintește că el și-aexprimat clar poziția în trecut.

În fața temerilor că UE nu vede cu ochi buni un discursnaționalist la Budapesta, Orban a răspuns că „există viață și înafara UE”. Spre deosebire de alți politicieni europeni și maghiari,care s-au străduit să facă pe plac mai-marilor UE, se pare căliderul Fidesz are un obiectiv clar, la care nu vrea să renunțe -acordarea cetățeniei pentru maghiarii de peste hotare.

Dubla cetățenie – visul Fidesz

În urma demersurilor Fidesz, în 2004, a fost organizat unreferendum pe această temă, când 51% dintre cei prezenți la urne aufost de acord ca milioanele de maghiari de peste hotare să fierecunoscuți drept cetățeni ai Statului ungar. Din cauza slabeiparticipări, referendumul a fost invalidat.

Pentru participarea de numai 38% (cea mai mică la vreo astfel deconsultare populară organizată vreodată în Ungaria) au fostconsiderați vinovați socialiștii de la putere. Premierul de atunci,Ferencz Gyurcsany, s-a opus atribuirii cetățeniei pentru maghiariide peste granițe și a declarat la televiziune, chiar în ajunulvotului, că este „sătul de discuțiile privind referendumul” și că”n-are de gând să se ducă să voteze”.

Din pricina poziției celor de la putere, liderul Fidesz nu și-aasumat deschis cererea de organizare a referendumului. Ea a fostdepusă de Federația Mondială a Ungurilor, un ONG care a reușit săstrângă cele 200.000 de semnături necesare. De data aceasta, Orbanva readuce pe agenda publică tema dublei cetățenii din altăipostază.

Nu ca lider al Opoziției, ci ca premier care se poate baza pe omajoritate solidă de două treimi dintre mandatele din Parlament.Majoritatea i-ar permite chiar modificarea Consituției Republiciiungare.
Deși reflectă temerile privind discursul naționalist al lui nouluiguvern ungar, Budapestreport.com scrie că Tratatul de la Trianon afost redactat de liderii europeni „ca pedeapsă pentru implicareaUngariei în Primul Război Mondial” și că granițele au fost „trasela întâmplare”. În urma împărțirii Ungariei Mari, România ar fiprimit „o mare bucată”.

Inchide