Președintele din Burkina Faso: Nu există informații noi despre românul răpit. Așteptăm semne de viață

Publicat: 02 06. 2015, 23:23

„Nu avem vești despre cetățeanul român, încercăm să aflăm dacă există semne de viață”, a explicat Michel Kafando, citat de site-ul agenției AFP.

Cetățeanul român a fost răpit pe 4 aprilie în zona minei de mangan Tambao, situată în nordul statului Burkina Faso, în apropierea frontierei cu Niger și Mali. Organizația islamistă Al-Mourabitoune a revendicat răpirea la jumătatea lunii mai.

„Este prima dată când un astfel de incident se întâmplă în Burkina Faso. Este o problemă de securitate în regiune”, a spus Kafando.

„Pacea regională necesită o mai bună organizare, operațiuni militare comune, armonizarea politicilor în materie de securitate”, a spus Michel Kafando.

Grupul salafist Al-Mourabitoune a anunțat pe 20 mai că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso, cerând României să trateze cu seriozitate negocierile.

La jumătatea lunii aprilie, un politician local, Etienne Traore, afirma că cetățeanul român dispărut în Burkina Faso probabil a fost răpit de o grupare tuaregă condusă de un apropiat al fostului președinte Blaise Compaoré și afiliată organizației teroriste Al-Qaida în Maghrebul Islamic.

Persoane înarmate au răpit, pe 4 aprilie, un cetățean român, la o mină de mangan din Burkina Faso. Agentul de securitate român a fost răpit de cinci persoane înarmate care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare în apropierea minei de mangan din Tambao. Mina, situată în provincia Oudalan, în apropierea frontierelor cu Mali și Niger, este exploatată de Pan African Minerals, o filială a Timiș Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiș. Un jandarm și un șofer au fost răniți în atac. Surse din cadrul serviciilor de securitate din Burkina Faso și Mali au declarat că românul, responsabil cu securitatea minei de mangan din nordul Burkina Faso, a fost răpit și dus în statul vecin Mali. Potrivit unor surse militare, ostaticul român a fost dus în nordul statului Mali, fiind căutat în mod activ. Unitatea antiterorism a Regimentului de securitate prezidențială din Burkina Faso a fost trimisă în nordul Mali, unde sunt și alte forțe speciale africane, în cadrul Operațiunii Barkhane. Acțiunile de căutare se derulează în Burkina Faso, Mali și Niger, în cadrul Operațiunii antiteroriste Barkhane, lansată în iulie 2014, cu asistența Franței. La Operațiunea Barkhane participă forțe din Franța, Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger.