Președintele Turciei, vizită în Ciprul de Nord. Erdogan propune o soluție cu două state în insulă

Publicat: 15 11. 2020, 20:39
Președintele Turciei, vizită în Ciprul de Nord. Erdogan propune o soluție cu două state în insulă. Sursa: Profimedia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a propus din nou o soluție cu două state în insula Cipru, duminică, în timpul vizitei sale din Ciprul de Nord, stat recunoscut doar de Turcia.

Declarația lui Erdogan a provocat nemulțumiri în cadrul Guvernului cipriot, recunoscut internațional, care controlează regiunea de sud a insulei, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Erdogan a mai spus că Turcia și Ciprul de Nord nu vor mai tolera ceea ce el numește „jocurile diplomatice” în ceea ce privește disputa privind resursele naturale din Mediterana de Est.

Insula Cipru este împărțită în partea de sud, locuită de ciprioții greci și administrată de Guvernul recunoscut internațional, și Ciprul de Nord, locuit de ciprioții turci și recunoscut doar de Ankara, în urma invaziei Turciei din 1974 asupra insulei.

„Prioritatea noastră este aceea de a asigura o soluție corectă, durabilă și sustenabilă, care să îi asigure pe ciprioții turci că au aceleași drepturi. O soluție cu două state trebuie negociată pe baza egalității”, a spus Erdogan la sosirea sa în Ciprul de Nord.

Negocierile între cele două părți, mediate de Națiunile Unite, au eșuat în 2017.

Vizita lui Erdogan vine la o lună după ce Ersin Tatar a câștigat alegerile prezidențiale din Ciprul de Nord. Ersin Tatar a declarat deja că susține o soluție cu două state, spre deosebire de predecesorul său, care a susținut reunificarea insulei.

Vizita a produs nemulțumirea Guvernului cipriot recunoscut internațional

Guvernul recunoscut internațional de la Nicosia a descris vizita lui Erdogan ca fiind „provocatoare și ilegală”.

„Ankara nu are niciun fel de respect pentru legislația internațională, principiile și valorile europene sau față de obligațiile sale față de Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al Președinției cipriote.

Erdogan a vizitat și Varosha, o stațiune abandonată și închisă din 1974, dar care a fost redeschisă penntru turiști înaintea alegerilor prezidențiale de luna trecută din Ciprul de Nord, mișcare critică de Statele Unite, Grecia și de către ciprioții greci.

Erdogan a făcut referire și la disputa dintre Turcia și Grecia și Cipru cu privire la explorarea resurselor din Mediterana de Est.

„Nici noi, nici Ciprul de Nord, nu vom mai tolera jocurile diplomatice din regiune”, a spus Erdogan.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea impune sancțiuni luna viitoare împotriva Turciei în legătură cu explorarea resurselor din regiune.

Erdogan a adăugat că Ersin Tatar va vizita curând Azerbaidjanul, țară care nu recunoaște Ciprul de Nord, „pentru a îmbunătăți situația”, fără a da, însă, alte detalii.