O stațiune-fantomă din Ciprul de Nord se redeschide după 46 de ani

O stațiune-fantomă din Ciprul de Nord se redeschide după 46 de ani
O stațiune-fantomă din Ciprul de Nord se redeschide după 46 de ani. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07/10/2020, 09:09

O stațiune-fantomă din regiunea de nord a insulei Cipru se va redeschide pentru prima dată din 1974, atunci când insula a fost invadată de trupele turce, iar partea de nord a devenit autoproclamata Republică Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută la nivel internațional doar de Ankara.

Anunțul a fost făcut marți de către președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după cum informează agenția de presă Agerpres.

Stațiunea Varosha, parte a vechiului oraș-port Famagusta, a rămas nelocuită după războiul din 1974. Redeschiderea stațiunii ar urma să aibă loc joi.

Anunțul lui Erdogan a fost cofirmat și de către premierul autoproclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, Ersin Tatar.

„Este un fapt indiscutabil că Maras este parte a Ciprului (turc)”, a spus Erdogan, folosind denumirea turcă a stațiunii Varosha. „Susţinem decizia dumneavoastră de a deschide frumosul litoral de la Maras pentru folosinţa publică”, i-a transmis liderul de la Ankara lui Ersin Tatar.

Acesta din urmă a calificat redeschiderea staţiunii Varosha drept un „pas ireversibil”.

Varosha, în fapt o suburbie a orașului Famagusta, a fost un „oraș-fantomă” după invazia Turciei din 1974, eveniment care a dus la divizarea insulei din Mediterana de Est în două părți, una greacă și una turcă, separate de Linia Verde propusă de Organizația Națiunilor Unite (ONU).

Fosta stațiune a fost închisă începând cu 1974, doar Armata turcă având dreptul de a intra în Varosha.

Varosha, un motiv de dispută între ciprioții greci și cei turci

Reuters notează că cel mai probabil decizia va produce furie în rândul ciprioților greci, în contextul în care 39.000 dintre aceștia au locuit în Varosha înainte de a fi nevoiți să se retragă în 1974, după invazia turcă.

Varosha a devenit un punct fierbinte în disputa dintre ciprioții greci și cei turci. Înconjurată de un gard, fosta stațiune este în prezent plină de moloz și de cactuși.

În luna februarie, oficiali din Turcia și din Ciprul de Nord au vizitat Varosha, ceea ce a reprezentat cel mai important pas referitor la redeschiderea orașului-fantomă din 1974 și până în prezent.

Ciprioții greci trăiesc în sudul insulei, într-un teritoriu care face parte din Uniunea Europeană. Mai multe încercări la nivel internațional de a promova dialogul între cele două părți nu au avut efectele dorite, iar descoperirea unor resurse energetice în largul insulei a complicat și mai mult situația din Cipru.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agențieiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase