Prețul petrolului înregistrează creșteri semnificative, pe fondul preocupărilor privind stocurile Statelor Unite

Publicat: 27 09. 2023, 22:02

Prețurile petrolului au crescut cu aproape 3% miercuri, atingând cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni, aproape de 100 de dolari pe baril, în contextul în care stocurile Statelor Unite, aflate sub așteptări, generează preocupări suplimentare privind impactul scăderii volumului producției la nivel mondial.

Pe piața internațională Brent, prețul barilului de petrol a ajuns la 97,06 dolari, cel mai ridicat nivel atins în cursul zilei din noiembrie 2022 până acum. Echivalentul bursier din Statele Unite, West Texas Intermediate (WTI), a înregistrat o evoluție de 3,6%, până la nivelul de 93,69$, pe fondul scăderii stocurilor de livrare, arată date guvernamentale oficiale citate de cotidianul Financial Times.

Cel mai recent raport al Administrației privind Informațiile din Energie arată că stocurile comerciale de petrol din SUA s-au redus cu 2,2 milioane de barili în ultima săptămână, generând scăderi suplimentare ale aprovizionării, în timp ce inventarele bursei WTI au atins cel mai mic nivel din ultimul an.

”Corecția de prețuri pe care am observat-o săptămâna trecută a pierdut impulsul, iar tendințele de pe piețe indică prețuri mai mari”, afirmă, potrivit FT, Ole Hansen, directorul diviziei de aprovizionare a grupului Saxo Bank.

Prețul petrolului s-a majorat cu aproximativ 30% din iunie, în contextul în care unii dintre cei mai mari producători de la nivel mondial au anunțat o serie de reduceri ale aprovizionării până la sfârșitul anului, generând preocupări suplimentare pentru investitorii nemulțumiți de inflația persistentă din Statele Unite și din Europa.

Indicele de referință din SUA, S&P 500, a înregistrat o scădere de 0,4%, după ce atinsese deja cea mai mică valoare din ultimele trei luni în sesiunea anterioară. Iar valoarea Nasdaq Composite a avut o scădere de 0,3%.

În Europa, indicele regional Stoxx Europe 600 a încheiat ziua de miercuri cu o scădere de 0,2%, fiind a cincea zi consecutivă de pierderi.

Piețele acțiunilor sunt supuse presiunilor, în contextul în care vânzările obligațiunilor guvernamentale americane s-au intensificat, ca reacție la semnalele Rezervei Federale (Fed) privind probabilitatea menținerii unei dobânzi de referință ridicate din cauza persistenței inflației.

”Cea mai mare parte a anului, acțiunile au avut evoluții bune în pofida majorărilor dobânzilor de referință, întrucât așteptările de creșteri și profituri au fost și ele revizuite”, afirmă Emmanuel Cau, șeful diviziei pentru strategii europene a grupului Barclays. Dar atractivitatea acțiunilor s-a redus, în contextul în care investitorii au acceptat ideea că dobânzile vor rămâne ridicate, amenințând creșterea economică, explică analistul. ”În contextul în care băncile centrale mențin rigiditatea, generând riscuri economice, obligațiunile sunt din ce în ce mai atractive în raport cu acțiunile”, a sublinat Emmanuel Cau.

Citește și:

Opoziția republicană din SUA insistă pentru reduceri bugetare, cu riscul unui blocaj instituțional