Primarul Romei, la un pas de demisie. Ce ar fi făcut edilul cu banii primăriei

Publicat: 08 10. 2015, 18:15

Într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, primarul de centru-stânga al Orașului Etern a dat asigurări că este vorba despre cine sau prânzuri în interes de serviciu, dar că preferă să le ramburseze pentru a pune capăt polemicii.

„Prin acest gest, vreau să pun capăt polemicilor inutile și suprarealiste din aceste ultime zile, care nu fac niciun bine Romei”, a scris Marino.

O parte a presei italiene, care pare că adoră s-l critice pe Marino, a verificat toate notele de plată, în căutarea celei care să dovedească faptul că acesta a cinat cu soția și nu cu vreun ambasador ori om de afaceri.

Acest „cinagate” este ultimul episod dintr-un lung foileton ținut de o parte a presei italiene despre gafele, eșecurile și presupusele deturnări ale acestui fost chirurg, cunoscut până în prezent mai degrabă ca un om cinstit.

Ales în 2013 pentru un mandat de cinci ani, primarul a fost acuzat, mai întâi, că și-a folosit fără permis de acces valid Fiatul Panda personal în centrul istoric. El este criticat, de asemenea, pentru că a interzis accesul mașinilor pe marile bulevarde care șerpuiesc printre forumurile antice și că a limitat extinderea teraselor și restaurantelor în piețe și pe trotuare.

Fostul profesor de chirurgie de la Universitatea Pittsburgh din Statele Unite a ieșit însă nevătămat din scandalul „Mafia capitale”, cel mai mare care a afectat vreodată Roma și care a scos la iveală o vastă rețea de corupție implicând aleși din toate taberele, inclusiv fostul primar de dreapta.

Papa însuși a participat, la sfârșitul lui septembrie, la această ofensivă, dezmințind în termeni foarte categorici că l-a invitat vreodată pe Marino în vizita sa la Philadelphia.

Anumiți comentatori se întreabă uneori ce justifică o asemenea campanie de denigrare a unui specialist recunoscut în domeniul grefării de organe, un ecologist de stânga care circulă cu bicicleta și căruia-i plac navigația și scufundările submarine.

Unii văd în ea o formă de răzbunare din partea tuturor celor care ar fi profitat de vasta rețea „Mafia capitale”.

Însă alții o consideră pur și simplu prețul presupusei sale incompetențe și inacțiuni în fața dezordinii dintr-un oraș ai cărui locuitori nu mai vor să suporte întârzierile mijloacelor de transport în comun și mizeria de pe străzi.

Formațiunea sa – Partidul Democrat, condus de către șeful Guvernului italian Matteo Renzi – pare să-l fi abandonat și ea. Un deputat PD, Michele Anzaldi, i-a cerut în mod deschis demisia, într-un interviu publicat în ediția de joi a ziarului La Repubblica, cotidianul roman apropiat centrului-stânga.

La sfârșitul lui august, Renzi l-a încadrat strâns pe Marino, punându-l alături de el pe prefectul Romei Franco Gabrielli să organizeze anul sfânt, Jubileul cerut de Papa Francisc, care urmează să atragă milioane de pelerini în capitala italiană începând din decembrie.