Procesul în care sunt judecați complicii autorilor atacului de la Charlie Hebdo începe miercuri

Publicat: 02 09. 2020, 12:26
Procesul în care sunt judecați complicii autorilor atacului de la Charlie Hebdo începe miercuri. Sursa foto: Shutterstock

Miercuri a început procesul celor 14 persoane acuzate de complicitate cu militanții islamiști care au atacat redacția publicației de satiră Charlie Hebdo.

Procesul începe la cinci ani după atacul care a șocat Franța și care a dus la moartea a 12 persoane, potrivit Reuters.

Premierul Franței, Jean Castex, a scris într-un mesaj simplu pe Twitter „Întotdeauna Charlie”.

Pe 7 ianuarie 2015, Said și Cherif Kouachi, înarmați cu arme automate, au deschis focul în redacția Charlie Hebdo, publicație cunoscută pentru caricaturile și satirele sale pe teme sensibile, precum rasă, religie sau politică.

Atacul, în urma căruia au murit 12 persoane, a fost revendicat de Al Qaeda.

În ziua de după atac, Amedy Coulibaly, o cunoștință a lui Cherif Kouachi, a împușcat mortal o femeie polițist. Pe 9 ianuarie, el a ucis patru bărbați evrei la un magazin kosher. Într-un mesaj video, el a declarat că a acționat în numele grupării teroriste Stat Islamic.

Atât frații Kouachi, cât și Coulibaly, au fost uciși de Poliție în operațiuni separate.

Cei 14 eventuali complici, trei dintre care vor fi judecați în lipsă, fiind probabil morți, sunt acuzați și de finanțare a terorismului și de afiliere la o organizație teroristă.

Printre acuzații judecați în lipsă se numără Hayat Boumedienne, partenera lui Coulibaly la momentul atacurilor, dar și frații Mohamed și Mehdi Belhoucine. Toți trei au călătorit în Siria, în zone controlate de gruparea Stat Islamic, cu doar câteva zile înaintea atacurilor.

Charlie Hebdo a republicat caricaturile cu profetul Mohamed

Charlie Hebdo a decis să republice miercuri o serie de caricaturi care îl înfățișează pe profetul Mohamed, inclusiv una în care acesta este desenat cu o bomba pe cap, în loc de turban, caricatură care a produs revoltă în țările musulmane atunci când a fost publicată prima dată, cu aproape zece ani înaintea atacului din redacția publicației.

La acea vreme, Al Qaeda l-a plasat pe directorul publicației pe lista sa de ținte.

„Nu vom ceda niciodată”, a scris editorul Laurent „Riss” Sourisseau, explicând decizia de a republica respectivele caricaturi.

Marți, președitele țării, Emmanuel Macron, a declarat că Franța nu va uita niciodată masacrul de la Charlie Hebdo. Acesta a adăugat că libertatea de a critica religia merge mână în mână cu libertatea de conștiință.

„Satira nu este un discurs care incită la ură”, a spus Macron, aflat într-o vizită la Beirut.