PROIECT. Marea Britanie ar urma să reducă taxele vamale pentru unele importuri din Statele Unite

Publicat: 14 05. 2020, 09:29
PROIECT. Marea Britanie ar urma să reducă taxele vamale pentru unele importuri din Statele Unite. Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Marea Britanie plănuiește să reducă taxele vamale aplicate pentru importurile de produse agricole originare din Statele Unite ale Americii, scopul acestei eventuale decizii fiind acela de a impulsiona semnarea unui acord comercial între Londra și Washington.

Departamentul pentru Comerț Internațional ar putea lua în considerare „un pachet important de concesii” pentru negociatorii americani în următoarele luni, în ceea ce privește anumite importuri de produse agricole, informează Financial Times, citat de site-ul agenției de presă Reuters.

Noul pachet de măsuri a fost propus de către ministrul Comerțului, Liz Truss, însă propunerea se confruntă cu opoziția unora dintre membrii partidului aflat la guvernare.

Printre opozanții noilor măsuri se numără ministrul britanic al Mediului, George Eustice, care s-a declarat îngrijorat cu privire la faptul că o asemenea măsură le-ar putea aduce prejudicii importante fermierilor din Marea Britanie, arată sursa citată.

De asemenea, îngrijorări asemănătoare au fost exprimate și de către oficiali din cadrul Departamentului pentru Agricultură, Mediu și Afaceri Rurale din Marea Britanie.

Negocierile privind un eventual acord comercial între Marea Britanie și Statele Unite au fost deja lansate

Săptămâna trecută, Statele Unite și Marea Britanie au lansat în mod oficial negocierile cu privire la semnarea unui acord de liber schimb între cele două țări. Reprezentanții Londrei și ai Washingtonului au promis că vor grăbi negocierile pentru semnarea acestui acord, despre care unii specialiști susțin că ar putea tempera efectul pandemiei de COVID-19 asupra economiilor celor două țări.

Discuțiile au loc prin videoconferință și implică peste 300 de oficiali britanici și americani, organizați în aproximativ 30 de grupuri de negociatori.

Specialiștii se așteaptă ca agricultura să fie unul dintre subiectele fierbinți din cadrul negocierilor, dată fiind opoziția puternică din Marea Britanie față de organismele modificate genetic și de antibioticele administrate păsărilor din Statele Unite.

Comerțul cu bunuri dintre Statele Unite și Marea Britanie a fost evaluat la peste 127 de miliarde de dolari în anul 2018, cele două țări având ponderi asemănătoare în schimburile comerciale. Schimburile de servicii dintre Londra și Washington s-au ridicat la aproape 135 de miliarde de dolari în același an.

Marea Britanie este al șaptelea cel mai important partener comercial al SUA, potrivit autorităților de la Washington.

Negocierile dintre Washington și Londra vin după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în contextul în care mai mulți oficiali europeni au atras atenția asupra faptului că riscul ca Marea Britanie și UE să nu ajungă la o înțelegere în legătură cu relațiile post-Brexit prea curând.