Protest la bordul unui avion. O suedeză a reușit să oprească deportarea unui bărbat în Afganistan

Publicat: 25 07. 2018, 18:33

Elin Ersson a luat măsuri după ce a aflat că omul care zbura din Gothenburg, Suedia, spre Istanbul va fi transferat într-un alt avion și trimis în Afganistan.

Studenta a filmat cum un însoțitor de bord și ceilalți pasageri au încercat să o convingă să se așeze ca zborul să poată începe.

,,Există o persoană care va fi deportată în Afganistan, iar oamenii care lucrează aici încearcă să-mi ia telefonul”, spune ea în engleză în timpul videoclipului de 14 minute, care a fost vizionat de aproape 2 milioane de ori.

,,Dacă este deportat în Afganistan, cel mai probabil că va muri. Cel mai probabil va fi omorât (…) fac tot ceea ce pot pentru a salva viața unui om”, spune Elin Ersson.

,,Atâta timp cât o persoană se ridică în picioare, pilotul nu poate decola. Tot ce vreau este să opresc deportarea omului și apoi voi respecta regulile. Tot ce fac este perfect legal și nu am săvârșit nicio crimă”.

Pe filmare, cel puțin un alt pasager poate fi auzit strigând ,,stai jos, vrem să plecăm”. Un alt pasager, care pare să fie englez, se aude pe filmare cum o confruntă pe fată.

,,Opriți telefonul și lăsați-ne să plecăm. Supărați toți pasagerii de acolo, așa că nu-mi pasă ce credeți (…) cum ar fi toți acei copii pe care tu, tu îi sperii”, spune el, înainte ca un steward să intervină, în timp ce pasagerul încearcă să-i ia telefonul.

Pasagerii au aplaudat atunci când afganul a fost luat din avion, împreună cu doamna Ersson.

În urma incidentului, femeia riscă amenzi și până la șase luni de închisoare pentru că nu a respectat instrucțiunile echipajului. Afganul a rămas în custodia poliției și riscă să fie deportat, a informat site-ul german de știri DW.com.

În septembrie, o femeie afgană de 106 ani care a făcut o călătorie periculoasă în Europa, cărată de fiul și nepotul ei prin munți, deșerturi și păduri, riscă să fie deportată din Suedia după ce cererea de azil i-a fost respinsă.

Suedia și-a închis granițele pentru refugiați, după ce a primit 81.000 de cereri de azil în 2014 și 163.000 în 2015, număr care apoi sa diminuat la aproximativ 30.000 în 2016.

Foto: Elin Ersson/ Facebook