Protest uriaș în Brazilia: trei milioane de oameni au cerut demisia președintei Dilma Rousseff

Publicat: 14 03. 2016, 10:19

Peste trei milioane de persoane au ieșit în stradă în Brazilia pentru a cere demisia președintelui Dilma Rousseff.  Imaginea lui Rousseff a fost afectată de recesiunea economică severă în care a intrat țara  și de asocierea ei cu cel mai mare scandal de corupție din istoria țării, scandalul Petrobras. Mulți policitieni sunt suspectați că ar fi primit beneficii financiare dintr-un scandal de corupție privitor la contracte de construcție ale gigantului petrolier Petrobras, principalii acuzați fiind membrii Partidului Muncitorilor.

Rousseff este considerată unul dintre principalii vinovați pentru intrarea Braziliei în cea mai pronunțată recesiune economică din ultimul secol. Presedinta este în pericol de a fi suspendată din funcție de către legislativul țării.  Demonstrații de stradă au avut loc în toate cele 26 de state ale țării și în Districtul Federal. Peste 1 milion de persoane au ieșit în stradă doar în orașul Sao Paulo. Manifestanții au cerut legislativului să accelereze procesul de suspendare din funcție al președintelui brazilian, scrie tvr. Rousseff nu ia în calcul demisia și spune că nu există motive legale întemeiate pentru suspendarea din funcție.

Săptămâna trecută, poliția federală a descins la reședința lui Luis Ignacio Lula da Silva, președinte al Braziliei între 2003 și 2010. In privința lui, există suspiciuni de spălare de bani și dare de mită. Lula a fost reținut pentru trei ore, în cadrul unei anchete de corupție. Investigațiile amenință să producă un cutremur masiv în clasa politică a țării. Lula da Silva este anchetat într-un caz de corupție și suspectat că a primit mită bani și proprietăți imobiliare din partea companiei petroliere naționale Petrobras.

Investigația, cunoscută sub numele de Operațiunea Lava Jato, vizează peste 200 de persoane, printre care actuali și foști politicieni sau oameni de afaceri cunoscuți. Aceștia ar fi participat la o schemă de spălare de bani de proporții uriașe prin intermediul gigantului petrolier de stat Petrobras, care este totodată și cea mai îndatorată companie din lume. Anchetatorii estimează că statul brazilian ar fi fost prejudiciat cu peste 3,5 miliarde de dolari.

În ciuda faptului că era considerată o economie emergentă în urmă cu doar câțiva ani, înregistrând creșteri anuale de peste 4%, economia braziliană a scăzut anul trecut cu 4% și este așteptată să scadă cu încă 3% în 2016, marcând cea mai gravă recesiune economică a țării din ultimul secol.

Rousseff se află la al doilea mandat și depune eforturi pentru redresarea economiei. Demonstranții au scandat pentru condamnarea la închisoare a lui Rosseff și a fostului președinte brazilian,  Lula. Totodată rata infalției a crescut, iar țara se confruntă cu o creștere accentuată a prețurilor.