Putin ar putea avea imunitatea pe viață! Un nou proiect de lege îi permite să încalce legea după bunul plac chiar și după terminarea mandatului de președinte

Publicat: 06 11. 2020, 11:36
Actualizat: 06 11. 2020, 11:37
Putin ar putea avea imunitatea pe viață! Un nou proiect de lege îi permite să încalce legea după bunul plac chiar și după terminarea mandatului de președinte / Sursă FOTO: Shutterstock

Vladimir Putin, președintele Rusiei, ar putea avea imunitate pe viață după ce doi parlamentari ruși au inițiat un proiect care prevede că poate fi protejat împotriva încălcării legii chiar pentru fapte săvârșire după încheierea mandatului.

Inițiatorii legii sunt senatorul Andrei Klișas și deputatul Pavel Krașeninikov, potrivit publicației ruse independete Meduza.

Proiectul conține o prevedere care ridică semne de întrebare statelor democrate – extinderea imunității pentru faptele săvârșite și după terminarea mandatului de președinte. Astfe, dacă Putin încalcă legea chiar și după ce își termină mandatul de președinte, nu va putea fi urmărit penal, anchetat, reținut, arestat, interogat sau percheziționat.

Putin ar putea avea imunitate pe viață

Altfel spus, un fost președinte al Rusiei va putea încălca Codul Penal după bunul plac, fără să sufere repercursiuni legale pe toată durata vieții.

Persoanele care vor beneficia de pe urma aprobării acestui proiect sunt fostul președinte Dmitri Medvedev și actualul președinte al Rusiei în exercițiu, Vladimir Putin.

O altă metodă prin care Putin vrea să își asigure poziția politică și siguranța în Rusia și după ce își termină mandatului de președinte este „funcția de senator pe viață”.

Vladimir Putin mută din nou și propune un proiect de lege-surpriză. Ce „poliță de asigurare” a inventat liderul Rusiei

Acuzat că dorește să fie „președinte pe viață” al Rusiei, Vladimir Putin a mai scos un as din mânecă, propunând o lege prin care – în cazul în care va părăsi fotoliul de la Kremlin – să devină… senator pe viață.

În urmă cu doar patru luni, Vladimir Putin a schimbat și Constituția Rusiei, ceea ce i-a asigurat mandatul de președinte până în 2036. Adversarii săi, dar și analiștii politici, au considerat – la momentul respectiv – că Țarul nu dorește să abandoneze, cu niciun preț, puterea, însă ”jucătorul” de la Kremlin își scrie propriul scenariu, așa cum ne-a obișnuit.

O astfel de lege apărută intempestiv (Putin va avea, evident, imunitate juridică și va beneficia de toate avantajele oferite de stat) a dat apă la moară – firesc, de altfel – și unor terorii diverse, una dintre ele fiind aceea că Putin ar fi pregătit să numească un succesor. Asta în pofida faptului că declarase, acum câteva luni, că Rusia are probleme mult mai importante decât ”descoperirea” unui înlocuitor al său. (MAI MULTE DETALII AICI)