Putin critică Europa pentru lipsa de independență: ”Dacă vrem să discutăm cu partenerii noștri europeni, trebuie să mergem la Washington”

Publicat: 28 07. 2015, 07:43

Întrebat despre eventualitatea unui nou război în Europa, Vladimir Putin a răspuns: „Sper că nu, dar ne-ar plăcea să vedem Europa manifestându-și mai mult independența și suveranitatea”.

În ce privește Franța și legăturile cu NATO, liderul de la Kremlin a adăugat că „este un pic curios dacă, pentru a discuta probleme interne cu partenerii noștri europeni, trebuie să mergem la Washington”.

În acest interviu acordat sâmbătă la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a criticat rolul jucat de Statele Unite în cursa înarmării, dar și acțiunea acestora împotriva FIFA pe care o consideră „inacceptabilă”.

„Relansarea” cursei înarmării „a fost provocată de Statele Unite, datează de la ieșirea unilaterală a Statelor Unite din Tratatul rachetelor antibalistice. Acest tratat era piatra de temelie a oricărui sistem internațional de securitate”, a acuzat el.

În ce privește scandalul care zguduie FIFA, declanșat de Statele Unite, Vladimir Putin a acuzat Washingtonul că a acționat pentru propriile interese.

„Statele Unite au candidat pentru a găzdui Cupa Mondială din 2022. Cel mai apropiat aliat al lor din Europa, Marea Britanie, a candidat pentru 2018. Iar această luptă împotriva corupției, așa cum are loc, mă face să mă întreb dacă nu este o continuare a luptei pentru campionatele mondiale din 2018 și 2022”, a subliniat președintele rus.

„În niciun caz, o țară, mare sau mică, nu se poate deplasa prin lume și reține pe cine îi place să aducă în închisorile sale”, a adăugat el.

În mai la Zurich, șapte oficiali cu rang înalt ai FIFA au fost reținuți și trimiși în arest, la cererea Statelor Unite, care au deschis o procedură judiciară contra lor, suspectându-i de corupție.

În legătură cu ascensiunea unor partide de extremă-dreapta din Europa, ai căror lideri susțin politica promovată de el, Vladimir Putin a răspuns: „În lume și în țările europene, observăm schimbări tectonice în rândul opiniei publice. Și aceasta în direcția unei apărări sporite a intereselor naționale”, scrie Agerpres.