Reacția Berlinului după ce Grecia a stabilit că Germania îi datorează despăgubiri de război de 279 miliarde de euro

Publicat: 07 04. 2015, 18:40

Gabriel a criticat totodată Grecia pentru comentariile că Germania datorează statului elen 279 de miliarde de euro, sub formă de despăgubiri de pe vremea ocupației naziste, ministrul considerând că aceste despăgubiri nu au nicio legătură cu negocierile actuale, legate de criza datoriilor.

O comisie parlamentară creată de către Guvernul Tsipras și-a început activitatea săptămâna trecută, căutând solicitări de despăgubiri adresate germanilor, inclusiv reparații de război, restituirea așa-numitului împrumut pe care Germania nazistă a obligat Banca Greciei să i-l acorde în timpul ocupației și restituirea tezaurelor arheologice furate.

Dimitris Mardas, adjunctul ministrului de Finanțe, a declarat luni, în fața comisiei parlamentare, că Berlinul datorează Atenei 278,7 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de către autorități contabile. „Împrumutul” din timpul ocupației este evaluat la 10,3 miliarde de euro.

Guvernul elen a semnat în 2010 un acord de 110 miliarde de euro cu UE, BCE și FMI pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, înțelegere suplimentată un an mai târziu cu un program financiar în valoare de 130 miliarde de euro. Cel de-al doilea pachet extern a inclus cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privați ai Greciei ștergând 100 miliarde euro din creanțe.

Grecia mai poate accesa o tranșă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programele de asistență financiară, însă creditorii au condiționat acordarea tranșei de adoptarea unor reforme de austeritate.

Impasul în care se află în prezent negocierile dintre Grecia și creditorii externi a crescut îngrijorările legate de intrarea Greciei în incapacitate de plată și de părăsirea zonei euro, cu atât mai mult cu cât estimările analiștilor arată că fondurile de care dispune guvernul de la Atena ar putea să se termine până la 20 aprilie.

Datoria publică a Greciei se ridică în prezent la aproximativ 315 miliarde de euro, respectiv 176% din PIB.

Pe fondul acestor dificultăți, Parlamentul Greciei a votat marți înființarea unei comisii care să analizeze circumstanțele care au condus la semnarea de către guvern în 2010 a celor două acorduri de asistență financiară externă în valoare totală de 240 miliarde de euro.