Reacția Coreei de Nord după noile sancțiuni ONU: „Este un act de război. Statele Unite sunt înspăimântate”

Publicat: 24 12. 2017, 09:58
Kim Jong-un, speriat de coronavirus. S-a carantinat pe o plajă de lux
Într-o declarație citată de agenția oficială de presă KCNA, ministrul de externe al Coreei de Nord susținut că Statele Unite au fost înspăimântate de forța nucleară a Phenianului, fiind din ce în ce mai înverșunate  în „a impune cele mai dure sancțiuni și presiuni asupra țării noastre”.
 
Noua rezoluție este echivalentă cu o blocadă economică completă a Coreei de Nord, a spus ministrul. 
 
„Definim această rezoluție  drept o încălcare gravă a suveranității Republicii noastre, ca un act de război care încalcă pacea și stabilitatea peninsulei coreene și a regiunii”, a mai spus el. 

Consiliul de Securitate ONU a aprobat, vineri, în unanimitate noile sancțiuni impuse Coreei de Nord, ce prevăd limitarea accesului Phenianului la piața petrolului și reducere veniturilor obținute de regim de la cetățenii nord-coreeni care lucrează peste hotare, informează agenția Reuters.

Decizia Consiliului de Securitate vine după ce regimul de la Phenian a test o rachetă balistică intercontinentală la finalul lunii noiembrie.

Rezoluția, elaborată de Statele Unite, a fost adoptată cu votul favorabil al tuturor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate.

Coreea de Nord este vizată de sancțiuni din partea Consiliului de Securitate al ONU încă din 2006, din cauza dezvoltării programelor nucleare și cu rachete balistice. În mod tipic, China și Rusia au agreat sancțiuni împotriva Phenianului doar după testarea unor rachete balistice cu rază lungă de acțiune sau a unei arme nucleare.

Obiectivul principal este diminuarea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea nucleară. Acest lucru va depinde în mare măsură de China, care este responsabilă pentru 90% din comerțul exterior al Coreei de Nord și principalul aliat al regimului Kim Jong-Un.

Sancțiunile au drept scop să interzică aproape 90% din exporturile de produse petroliere rafinate către Coreeade Nord, impunând o limită anuală de 500.000 de barili.

În urma unei schimbări de ultimul moment, rezoluția cere repatrierea cetățenilor nord-coreeni care lucrează în străinătate în termen de 24 de luni, și nu în 12 luni, așa cum prevedea proiectul inițial.

Mai mult, rezoluția prevede limitarea cantității de petrol nerafinat disponibil Coreei de Nord la 4 milioane de barili pe an și include posibilitatea unei reduceri suplimentare în cazul în care regimul de la Phenian efectuează un nou test balistic ori nuclear.