Reacția lui Viktor Orban după ce Stoltenberg a spus că „locul de drept al Ucrainei este în NATO”: ”Ce?!”

Publicat: 22 04. 2023, 14:49
Actualizat: 22 04. 2023, 16:25
Sursă Foto - Facebook

Relația zbuciumată a Ungariei cu Ucraina s-a tensionat din nou vineri, când premierul Viktor Orbán a respins aspirațiile țării vecine de a deveni membru NATO printr-un mesaj de un singur cuvânt postat pe Twitter. 

„Ce?!”, a exclamat premierul maghiar într-o postare pe Twitter, care răspunde la un articol publicat de Politico cu privire la declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a spus joi la Kiev că „locul de drept al Ucrainei este în NATO”.

Relațiile dintre Budapesta și Kiev sunt tensionate, notează Politico. Ungaria a petrecut ani de zile blocând discuțiile la nivel înalt ale NATO cu oficialii ucraineni, aparent din cauza preocupărilor legate de drepturile vorbitorilor de limba maghiară din vestul Ucrainei.

Și, în ciuda condamnării invaziei pe scară largă a Rusiei, Ungaria a refuzat să trimită arme pentru a-și ajuta vecinul. Înalți oficiali unguri, între timp, continuă să viziteze în mod regulat Moscova și mențin legături strânse cu Kremlinul. În același timp, alăturarea Ungariei cu Turcia în blocarea aderării Suediei la NATO a frustrat capitalele occidentale.

Aliații NATO – inclusiv Ungaria – au decis încă din 2008 că Ucraina se va alătura Alianței. Dar calea Kievului către NATO s-a blocat, iar în septembrie conducerea Ucrainei a cerut o „aderare accelerată”.

Dar problema este foarte sensibilă. Majoritatea aliaților NATO – inclusiv SUA – vor să evite orice mișcare majoră în procesul de aderare a Ucrainei în timp ce războiul este în desfășurare, iar un grup de state membre din est solicită acum ca NATO să dea Kievului un semnal că se apropie de alianță.

În timpul vizitei sale la Kiev, Stoltenberg a spus că a discutat despre o inițiativă multianuală a NATO pentru a ajuta Ucraina să treacă de la echipamentul militar din epoca sovietică la standardele proprii ale alianței.

Într-o declarație susținută vineri dimineață în Germania, în timp ce partenerii Ucrainei s-au adunat la Baza Aeriană Ramstein pentru a discuta despre asistența suplimentară pentru Kiev, Stoltenberg a reiterat că, deocamdată, aliații doresc să rămână cu ochii pe provocarea presantă de a ajuta Ucraina să câștige.

„Toți aliații NATO au convenit că Ucraina va deveni membră NATO”, a spus el. „Dar accentul principal acum este, desigur, cum să ne asigurăm că Ucraina prevalează.”

„Ceea ce știm este că sprijinul nostru ajută Ucraina să se îndrepte spre integrarea euro-atlantică”, a spus el, adăugând, „fără o Ucraina suverană, independentă, nu are sens să discutăm despre apartenență”.