Reacția presei chineze după filmul „The Interview”, despre Kim Jong-Un

Publicat: 20 12. 2014, 13:03
Actualizat: 20 12. 2014, 17:41

„Cineaștii americani greșesc atunci când îl iau în derâdere pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un”, a mai scris publicația care este deținută de Ziarul Poporului, organ oficial al Partidului Comunist Chinez.

Comentariul din presa chineză vine după ce Statele Unite au anunțat că „vor răspunde” Coreei de Nord, care a fost identificată ca autor al celui mai grav atac informatic desfășurat asupra Statelor Unite.

„Filmul «The Interview», care îl ia în derâdere pe liderul inamicului Statelor Unite, nu poate fi un motiv de mândrie pentru Hollywood și societatea americană”, potrivit editorialului din Global Times.

„Americanii cred mereu că pot face glume pe seama liderilor altor țări doar pentru că sunt liberi să critice și să-și bată joc de proprii conducători. Contează prea puțin ce crede societatea americană despre Coreea de Nord și Kim Jong-Un. Kim este șeful statului. A face glume proaste pe seama sa este pur și simplu rezultatul unei aroganțe culturale absurde”, potrivit Global Times.

Cotidianul chinez a lansat un apel la adresa Statelor Unite „să dea dovadă de bune maniere, în loc să arate agresivitate excesivă”.

Filmul „The Interview”, cu Seth Rogen și James Franco, prezintă un complot fictiv de a-l asasina pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un, cu ajutorul a doi jurnaliști care vor să îi ia un interviu dictatorului. Lansarea în cinematografe a filmului, prevăzută pentru 25 decembrie, a fost anulată, miercuri, de Sony Pictures, după ce un atac informatic asupra serverelor companiei a dus la publicarea pe internet de informații confidențiale, date personale și chiar filme nelansate.

Decizia Sony, criticată de Hollywood, dar și de președintele Barack Obama, a venit după apariția unor amenințări privind efectuarea de noi atacuri informatice, în cazul în care compania nu retrage filmul. Pe de altă parte, potrivit unor e-mailuri publicate pe internet, care nu au fost autentificate în totalitate, oficialii Sony Pictures erau nemulțumiți de calitatea producției și estimau, înaintea atacului informatic, că va fi un eșec de box office.

FBI a identificat ca sursă a atacului informatic Coreea de Nord, țară care a negat vehement implicarea, dar care a catalogat atacul cibernetic ca fiind justificat.