Reacția primarului din Champlan, după ce a fost acuzat că s-ar fi opus înhumării bebelușului rom în cimitirul localității

Publicat: 04 01. 2015, 16:59

„Nu m-am opus în niciun moment acestei înhumări. I s-a dat prea multă importanță acestui caz”, a declarat el. „Exista posibilitatea de alegere între Corbeil și Champlan (pentru înhumare). Am spus OK miercuri dimineață pentru unul sau altul dintre scenarii. Am un SMS care atestă acest lucru”.

El consideră însă că răspunsul lui ar fi putut fi interpretat greșit de serviciile orașului. „A fost o greșeală de înțelegere în lanțul de decizie între ce puteau face și ce nu”, afirmă primarul.

„Persoana” care se ocupa de dosar miercuri dimineața și care l-a contactat pe Christian Leclerc, ce se afla atunci în concendiu, nu era, potrivit lui, „obișnuită” să gestioneze astfel de subiecte. „Și-a prins urechile în diferite documente”, afirmă el.

„Îmi pare sincer rău că această situație a luat o asemenea amploare”, adaugă el.

Numită Maria Francesca, fetița în vârstă de două luni și jumătate a decedat în noaptea de 25 spre 26 decembrie din cauza sindromului de moartea subită a sugarului, potrivit asociației de solidaritate cu famiiile române și rome din Essonne (ASEFRR), care urmărește familia de opt ani.

La solicitarea familiei, o firmă de pompe funebre din Corbeil-Essonnes a cerut municipalității Champlan autorizația de a înhuma bebelușul în cimitirul comunei, dar primarul a refuzat, potrivit firmei și ASEFRR.

„Avem puține locuri disponibile”, a declarat miercuri edilul, potrivit Le Parisien. „Se acordă prioritate celor care plătesc impozite locale”, a explicat el.

Christian Leclerc asigură că în ziua respectivă „a explicat doar cum se administrează” cimitirele „dintr-o comună”. El susține că declarațiile lui au fost „scoase din context” de jurnaliști. „În plus, legătura era proastă”, a adăugat el.

Potrivit lui Loïc Gandais, președintle ASEFRR, edilul a invocat pretextul că decesul bebelușului a fost declarat la Corbeil-Essonnes.

Fetița va fi în cele din urmă înhumată luni la Wissous, în apropiere de Champlan.

În Franța, rudele unui defunct trebuie să ceară autorizație de înhumare primarului comunei unde se află cimitirul ales. Înhumarea poate să aibă loc în comuna în care locuia acesta, în cea în care a decedat sau acolo unde se află cavoul familiei.