Referendum în MACEDONIA pentru SCHIMBAREA numelui țării. La ce întrebare trebuie să răspundă macedonenii

Publicat: 30 09. 2018, 13:46
Actualizat: 25 03. 2019, 19:43

Alegătorii trebuie să răspundă la întrebarea: „Sunteți în favoarea aderării la NATO și la Uniunea Europeană prin acceptarea înțelegerii dintre Republica Macedonia și Republica Grecia?”.

În urma acordului semnat în luna iunie de miniștrii de Externe ai celor două țări, fosta republică iugoslavă a fost de acord să se denumească „Republica Macedonia de Nord”, în timp ce Atena a fost de acord să nu mai blocheze aderarea Macedoniei la UE și NATO.

Acordul din iunie va deschide calea pentru aderarea la NATO și eventuala aderare la Uniunea Europeană, încheind o dispută din anii 1990, când Macedonia și-a declarat independența față de Iugoslavia. Grecia a susținut că această implică ambiții teritoriale în propria provincie cu același nume și a blocat eforturile țării de a adera la NATO.

Dar acordul s-a confruntat cu o opoziție vocală atât în Macedonia, cât și în Grecia.

Oponenții din Macedonia au cerut boicotarea referendumului, inclusiv președintele țării, Gjorge Ivanov, se opune acestui acord pe care îl numește „o violare flagrantă a suveranității”.

Referendumul nu este obligatoriu, permițând guvernului să ia rezultatul ca pe o reflectare corectă a poziției opiniei publice, indiferent de participarea la vot. Conform constituției țării, un referendum obligatoriu ar necesita o participare minimă de 50%.

Dacă votul „da” câștigă, următorul pas este ca guvernul să modifice mai multe articole din constituția țării pentru a se asigura că nu conține nimic care ar putea fi îndreptat împotriva Greciei. Doar după ce aceste modificări sunt aprobate de parlamentul macedonean, acordul va trebui ratificat de Grecia.