Replica MAE după ce Dmitri Medvedev a acuzat Bucureștiul că dorește crearea unei noi „Românii Mari”: „Reacția indică un mare grad de frustrare”

Publicat: 26 06. 2022, 12:54
Actualizat: 26 06. 2022, 14:45
Sediul MAE (Sursa foto - caracter ilustrativ: Mediafax Foto/Andreea Alexandru)

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) român a transmis, duminică, o reacție la declarațiile recente ale fostului președinte al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, după ce Consiliului European a decis acordarea statutului de țară candidată la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.

Declarația actualului vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei – condus de Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a fost criticată de diplomația română.

Dmitri Medvedev a acuzat puterea de la București că dorește să creeze o „nouă Românie Mare”, avertizând că vor fi consecințe pentru Republica Moldova, dacă se va întâmpla acest lucru. Într-un interviu pentru agenția de presă TASS, Medvedev a declarat că intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu este posibilă. În plus, el a acuzat oficialii români că „fac dansuri politice în jurul Moldovei” de mult timp și că au intensificat eforturile de a prelua în mod „legal” țara. Fostul șef de stat a subliniat că vor exista consecințe pentru Moldova, printre care scumpirea energiei și întreruperea altor resurse.

MAE: „Parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului”

Dmitri Medvedev/ Sursa: Kremlin.ru

„Declarațiile lui Dmitri Medvedev, subsecvente deciziei istorice a Consiliului European din 23-24 iunie privind acordarea statutului de stat candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, fac parte din retorica falsă, cu care ne-am obișnuit deja, a Kremlinului, propagată în Republica Moldova atât înainte, cât și după agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis, duminică, MAE român.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, vineri, că decizia Uniunii Europene de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat oficial este o chestiune „internă” a Europei. El a afirmat, într-un briefing cu jurnaliștii, că este greu ca relațiile Rusiei cu blocul comunitar să fie deteriorate mai mult decât sunt deja. „Este foarte important pentru noi ca toate aceste procese să nu ne aducă mai multe probleme nouă și ma multe probleme în relațiile acestor țări cu noi”, a adăugat reprezentantul Kremlinului, citat de  The Guardian.

„Reacția menționată (a lui D. Medvedev – n.r.) indică, pe lângă un mare grad de frustrare, un lucru cert: decizia Consiliului European de a acorda statutul de stat candidat pentru Republica Moldova este o decizie corectă și reprezintă o realizare cu adevărat istorică, o reconfirmare a vocației și orientării europene ale Republicii Moldova și cetățenilor săi”, apreciază MAE român .

Potrivit diplomației române, acestă decizie reprezintă, pe de o parte, inițierea drumului ireversibil spre integrarea deplină a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, acolo unde îi este locul și, pe de altă parte, o nouă confirmare a valorii strategice a politicii de extindere a Uniunii.

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor. Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, este mesajul postat de președintele moldovean, Maia Sandu, pe Facebook, joi seara, la scurt timp de la aflarea veștii că țara sa, alături de Ucraina, au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană.