VIDEO Iohannis: „Este o zi istorică în care Consiliul a aprobat statutul de țări candidate la UE pentru Ucraina și Moldova”

Publicat: 23/06/2022, 22:14
Actualizat: 23/06/2022, 22:29

Președintele Klaus Iohannis a declarat că ziua de joi este o zi istorică luată de Consiliul European prin care a aprobat acordarea statutului de țări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova și de acum aceste națiuni trebuie să lucreze intens pentru a face pasul spre blocul comunitar.

„Este o zi istorică în care Consiliul a aprobat propunerea Comisiei Europene de a statua perspectiva europeană pentru Ucraina, Moldova și Georgia, iar pentru Republica Moldova și Ucraina a aprobat statutul de candidat pentru a deveni membrii în Uniunea Europeană.

Este un mare pas care s-a făcut astăzi. Cunoașteți foarte bine istoria acestui demers. Primele discuții foarte aplicate au avut loc acum doar câteva zile la Versailles, după care au venit cererile de aderare, analiza făcută de Comisia Europeană, propunerea Comisiei – săptămâna trecută și iată astăzi (joi) Consiliul a aprobat propunerile Comisiei așa cum au fost ele formulate.

Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii europene, iar pentru extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia la rândul lor au primit un nou impuls și sunt convins că toată lumea se va pune serios pe treabă pentru a pune în practică reformele, procedurile și proiectele care sunt necesare pentru a face apoi următorul pas.

Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succes”, a declarat Klaus Iohannis.

Uniunea Europeană, reunită în summit la Bruxelles a aprobat joi candidaturile Ucrainei şi Republicii Moldova la UE, anunţă joi seara preşedintele Consiliului European Charles Michel.

Preşedintele ucrainean Voldimir Zelenski a salutat imediat ”un moment unic şi istoric”.