Republica Moldova lansează o acuzație gravă la adresa Rusiei

Publicat: 10 06. 2016, 08:02

Procurorii anticorupție dar și experți financiari străini încearcă de luni de zile să găsească urmele miliardului de dolari, care a dispărut din Republica Moldova la sfârșitul lui 2014, generând un imens scandal financiar și politic. Până acum, autoritățile de la Chișinău au reușit să recupereze doar 30 de milioane de dolari. La anchetă participă și compania internațională de consultanță Kroll.

 „Cel mai important lucru care trebuie să-l prezinte compania Kroll este acea strategie de recuperare a activelor. Asta ar însemna că se merge pe identificarea acestor active și care sunt acțiunile pentru a recupera aceste active”, a declarat Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, citat de tvr.

Agențiile internaționale au vorbit despre o dispariție misterioasă sau chiar despre furtul secolului, după ce Banca Centrală a Moldovei a descoperit că 3 instituții financiare de la Chișinău au făcut tranzacții suspecte în jurul valorii de o optime din Produsul Intern Brut al țării.

„Este foarte important să știm unde sunt acești bani și în acest sens, spre exemplu, cu unele țări avem o colaborare foarte bună, vorbesc aici de țările baltice, unde ne prezintă informațiile necesare. Cu alte țări avem o colaborare mai proastă și vorbesc de Federația Rusă, unde nu ne-au fost prezentate informațiile care ne-ar demonstra parcursul acestor bani”, a mai spus prim-ministrul moldovean.

Agenția Reuters subliniază că este nevoie de o transparență sporită în sectorul financiar al celei mai sărace țări din Europa. O reformă crucială pe care Chișinăul o are de făcut în perspectiva negocierii unui acord cu FMI. Colaborarea dintre Republica Moldova și Federația Rusă pe tema investigării fraudei de la Banca de Economii are un caracter constructiv, care subliniază necesitatea intensificării bunei colaborări dintre instituțiile de drept din cele două state, pe acest subiect – se precizează într-un comunicat al guvernului de la Chișinău. Republica Moldova își dorește o colaborare dinamică și benefică cu Federația Rusă, în domenii importante, lucru subliniat recent în discuțiile dintre premierii celor două țări, se mai afirmă în document.