Reuters: Marea Britanie, bolnavul Europei. Regatul, izolat din cauza temerilor privind noua tulpină SARS-CoV-2

Publicat: 21 12. 2020, 12:20
Reuters: Marea Britanie, bolnavul Europei. Regatul, izolat din cauza temerilor privind noua tulpină SARS-CoV-2. Sursa foto: Profimedia

Marea Britanie a fost izolată de restul Europei după ce aliații săi de pe continent au suspendat transporturile către Regat din cauza apariției unei noi tulpini a SARS-CoV-2 în această țară.

Decizia a provocat haos cu doar câteva zile înaintea încheierii perioadei de tranziție post-Brexit, notează agenția de presă Reuters care, într-un material pe această temă numește Marea Britanie „bolnavul Europei”.

Franța, Germania, Italia, Olanda, Austria, Elveția, Irlanda, Belgia, Israel și Canada au anulat zborurile către Marea Britanie la scurt timp după ce premierul Boris Johnson a avertizat că o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 reprezintă o amenințare la adresa țării.

Luni, Johnson urmează să prezideze o ședință de urgență în legătură cu situația din sectorul transporturilor, mai ales în ceea ce privește importul și exportul de mărfuri.

Franța și-a închis luni granița pentru persoanele și camioanele din Regatul Unit, decizie pe care ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a descris-o ca fiind „surprinzătoare”.

„Păstrez legătura cu omologul meu francez și facem tot ce putem pentru a reporni totul, de fapt ei ne-au spus că vor să repornească transportul cât mai curând posibil”, a spus Shapps pentru Sky.

El a adăugat că ridicarea acestor restricții este o prioritate pentru Guvern, dar a explicat că, dat fiind că perioada de tranziție post-Brexit urmează să se încheie pe 31 decembrie, țara era deja pregătită pentru astfel de situații. Negocierile privind un eventual acord post-Brexit între Londra și Uniunea Europeană continuă luni.

Haos în sectorul transporturilor

Sâmbătă, Johnson a anulat decizia prin care restricțiile de circulație pentru cetățeni ar fi fost relaxate de Crăciun ca urmare a descoperirii unei tulpini mai contagioase a SARS-CoV-2. Cu toate acestea, premierul a declarat că în prezent nu există dovezi că această nouă tulpină ar cauza mai multe decese sau forme mai severe ale bolii.

Închiderea Tunelului Canalului Mânecii și a porturilor franceze pentru transportatorii din Regat va afecta exporturile de pește și fructe de mare din Scoția către Europa, dar și importul de alimente pentru supermarketurile britanice în cazul în care șoferii europeni vor refuza să mai facă curse către Marea Britanie.

„Închiderea traficului către Franța dinspre Marea Britanie va crea dificultăți în ceea ce privește capacitatea Regatului de a importa și exporta bunuri în perioada aglomerată dinaintea Crăciunului. În timp ce mărfurile pot intra din Franța, puține firme de transport vor fi dispuse să trimită camioane și șoferi în Marea Britanie fără o garanție că pot reveni în timp util în UE”, a declarat Andrew Opie, director în cadrul British Retail Consortium.

Oficialii europeni vor avea luni o ședință de urgență, în baza mecanismului integrat al UE pentru răspuns politic la crize (IPCR), după ce noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în mai multe state membre.

Oficialii din Sănătate susțin că noua tulpină descoperită în Marea Britanie este cu 70% mai infecțioasă decât tulpina care se găsește preponderent în statele UE. Din această cauză, mai multe țări au ales să impună interdicții de călătorie dinspre și către Regat.