România, vizată de mai multe proceduri de sancționare lansate de Comisia Europeană

Publicat: 16 11. 2023, 17:58

Comisia Europeană a anunțat, joi, mai multe proceduri de sancționare a României din cauza întârzierilor în aplicarea reglementărilor Uniunii Europene în sectorul procesării deșeurilor, în protejarea resurselor de apă și în reducerea poluării atmosferice, dar și în legătură cu asistența juridică pentru suspecți și mecanismele de protecție a consumatorilor.

Comisia Europeană a anunțat ”proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor” prin trimiterea către România, Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia și Austria a unor scrisori privind deficiențe în transpunerea Directivei privind Deșeurile (modificată în Directiva UE 2018/851).

”Deficiențele legislației române se referă la încetarea statutului deșeurilor, la responsabilitatea extinsă a producătorilor, la derogarea de la modelul de partajare a responsabilității financiare și la măsurile stabilite pentru prevenirea generării deșeurilor”. anunță Comisia Europeană.

În plus, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de înștiințare privind întârzierea aplicării corecte a Directivei privind resursele de apă (Directiva 2000/60/CE) și a Directivei privind habitatele (Directiva 92/43/CEE), în legătură cu autorizarea și construirea hidrocentralelor de capacitate redusă.

România este vizată de o procedură și în privința tergiversării aplicării legislației comunitare în privința poluării atmosferice. ”Comisia trimite scrisori suplimentare privind întârzierea aplicării reglementărilor Luxemburgului, Poloniei și României, care au la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele semnalate”, arată comunicatul.

România și Austria sunt vizate și de proceduri referitoare la întârzieri în aplicarea normelor privind protecția consumatorilor. Procedura se referă la normele prevăzute în Directiva privind acțiunile în reprezentare (Directiva 2020/1828), care obligă statele membre să le permită organizațiilor de consumatori și organismelor publice de profil să introducă acțiuni în justiție, în numele consumatorilor, împotriva practicilor ilegale ale comercianților.

O altă procedură a Comisiei Europene vizează România, Slovenia și Slovacia din cauza neaplicării în totalitate a Directivei privind dreptul de a fi asistat de un avocat și dreptul de a comunica după arestare (Directiva 2013/48/UE). ”România nu a transpus în mod corect excepțiile de la dreptul ca o persoană terță să fie informată cu privire la privarea de libertate și la condițiile legale în care o persoană suspectată sau acuzată poate alege să nu își exercite dreptul de a fi asistată de un avocat”, subliniază Comisia Europeană.

Foto: Profimedia

Citește și:

ANALIZĂ | Afirmațiile lui Biden despre ”dictatorul” chinez reflectă persistența dificultăților, dar și eforturi de identificare a intereselor comune