ANALIZĂ | Afirmațiile lui Biden despre ”dictatorul” chinez reflectă persistența dificultăților, dar și eforturi de identificare a intereselor comune

ANALIZĂ | Afirmațiile lui Biden despre ”dictatorul” chinez reflectă persistența dificultăților, dar și eforturi de identificare a intereselor comune
Publicat: 16/11/2023, 15:38
Actualizat: 16/11/2023, 15:40

Afirmațiile făcute de președintele Joseph Biden după summitul cu omologul său chinez, Xi Jinping, reflectă persistența disensiunilor dintre SUA și China, înscriindu-se în teza liderului de la Casa Albă, care a semnalat, în pofida eforturilor de stabilizare și avansare a relațiilor cu Beijingul, că la nivel geopolitic are loc o luptă între democrație și autoritarism.

La finalul summitului din San Francisco, Biden a afirmat, răspunzând la o întrebare, că președintele Xi Jinping rămâne ”dictator”, încercând însă nuanțarea conceptului. ”Mă refer că este dictator în sensul că se află la conducerea unei țări comuniste, fondată pe o formă de guvernare total diferită de a noastră”, a explicat președintele SUA.

Nu este prima dată când Biden îl numește pe Xi Jinping dictator, dar este prima dată când încearcă să explice că se referă la forma de guvernământ din China, ceea ce semnalează dificultatea relațiilor bilaterale, dar și eforturile de cooperare în pofida diferențelor politice.

Afirmațiile liderului american au atras imediat replica Beijingului. ”Este o poziție extrem de greșită. Acest tip de discurs este extrem de greșit și este o manipulare politică iresponsabilă”, a atras atenția Mao Ning, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. Beijingul subliniază că se opune ferm pozițiilor de acest tip, observând că ”există mereu persoane care încearcă să creeze disensiuni și să afecteze relațiile dintre China și SUA, chiar dacă nu vor avea succes”.

Afirmațiile lui Biden reflectă abordarea diferită în funcție de public, dar și persistența dificultăților în relațiile cu Beijingul, în gestionarea competiției la nivel geopoltic. Biden și-a prezentat în mod repetat teza conform căreia noile relații geopolitice sunt marcate de ”lupta dintre democrație și autocrație”.

În cadrul acțiunilor de gestionare a competiției strategice, Biden admite că eticheta de ”dictator” pe care i-o aplică președintelui Xi Jinping este o referire la specificitățile sistemului politic chinez, încerând astfel că găsească un element comun, în condițiile în care și liderul de la Beijing a semnalat la summit că ”percepția obiectivă” este că ”SUA și China sunt diferite din punct de vedere istoric, cultural, la nivel de sisteme sociale și direcții ale dezvoltării”.

Biden a semnalat că vrea avansarea relațiilor cu Beijingul în domeniile de interes comun și în problemele globale. ”Trebuie să se asigurăm că, în relațiile bilaterale, competiția nu ajunge la conflict, trebuie să gestionăm responsabil competiția”. Cei doi lideri au anunțat reluarea comunicațiilor militare, cooperare în combaterea traficului de droguri sintetice și gestionarea responsabilă a sistemelor de inteligență artificială.

Persistă însă disensiunile privind practicile comerciale, privind abordarea față de Taiwan, față de prezența militară în zona Asia-Pacific și, bineînțeles, asupra invaziei Rusiei în Ucraina. Washingtonul speră că Beijingul va convinge Moscova să accepte o soluție pentru oprirea războiului din Ucraina, deși China nu a condamnat direct invazia militară și a cerut Alianței Nord-Atlantice să ofere garanții de securitate Rusiei. Biden speră că Beijingul va încerca să convingă Iranul să nu amplifice tensiunile din Orientul Mijlociu.

Biden pare să încerce identificarea unui spațiu comun care să permită avansarea cooperării cu Beijingul, subliniind însă că își menține poziițiile principiale privind promovarea democrației și a drepturilor omului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden vrea evitarea unui conflict între SUA și China / Xi Jinping critică ”protecționismul” și speră că relațiile bilaterale vor avansa

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...