Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în urma sancțiunilor Occidentului

Publicat: 20 06. 2022, 16:03

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, în contextul în care Moscova a vândut petrol la preț redus Beijingului, pe fondul sancțiunilor impuse de Occident ca urmare a războiului din Ucraina.

Importurile de petrol rusesc au crescut cu 55% față de anul trecut în China, astfel că Rusia a înlocuit Arabia Saudită ca cel mai mare furnizor de țiței al Chinei.

China a crescut achizițiile de petrol rusesc, în ciuda faptului că cererea a scăzut pe fondul restricțiilor anti-COVID și al încetinirii economiei per ansamblu.

În februarie, autoritățile din China și Rusia au declarat că prietenia dintre cele două țări „nu are limite”, amintește BBC.

Companiile chineze, inclusiv Sinopec și Zhenhua Oil, administrate de stat, și-au mărit achizițiile de țiței rusesc în ultimele luni, după ce li s-au oferit reduceri considerabile. Reducerile oferite de Moscova vin în contextul în care clienții din Europa și SUA au început să evite sursele de energie din Rusia, în contextul sancțiunilor impuse ca urmare a războiului din Ucraina.

Rusia caută noi piețe, ca urmare a sancțiunilor impuse de Occident

În martie, SUA și Marea Britanie au declarat că vor interzice importurile de petrol rusesc, în timp ce Uniunea Europeană depune eforturi pentru a pune capăt dependenței sale de gazul rusesc.

Astfel, China a importat 8,42 milioane de tone de petrol rusesc luna trecută, potrivit datelor Administrației Generale a Vămilor din China.

Acest lucru a împins Arabia Saudită pe locul al doilea în topul statelor din care China importă petrol. China a importat în același interval 7,82 milioane de tone de petrol brut din Arabia Saudită.

Exporturile energetice sunt o sursă vitală de venituri pentru economia Rusiei, însă sancțiunile vor afecta, cel mai probabil, și consumatorii occidentali.

Conform unor rapoarte recente, Rusia câștigat 100 de miliarde de dolari din vânzarea de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului din Ucraina. Din aceste importuri, 61% au fost către Uniunea Europeană, care a plătit rușilor aproximativ 59 de miliarde de dolari.

Veniturile Rusiei din vânzarea de combustibili fosili depășesc costurile războiului din Ucraina. Think-tank-ul Centre for Research on Energy and Clean Air a estimat că Rusia cheltuie în jur de 876 milioane de dolari pe zi cu războiul său împotriva Ucrainei.