Rusia acuză că luptători din Siria și Libia sunt implicați în conflictul din Nagorno-Karabah

Publicat: 30 09. 2020, 23:11
Rusia acuză că luptători din Siria și Libia sunt implicați în conflictul din Nagorno-Karabah. Sursa foto: Shutterstock

Surse diplomatice de la Moscova au acuzat miercuri că luptători din Siria și Libia ar fi fost desfășurați în zona de conflict din Nagorno-Karabah.

Declarația surselor vine în contextul în care forțele armene și cele azere se confruntă de câteva zile în regiunea separatistă din Azerbaidjan, informează Agerpres.

„Luptători din grupuri armate ilegale, în special din Siria şi Libia, sunt pe cale să fie desfăşuraţi în zona de conflict din Nagorno-Karabah pentru a participa la lupte” au afirmat sursele diplomatice.

Acesta s-au declarat „profund preocupate de procese susceptibile să provoace o escaladare a tensiunilor”.

 

 

Situație tot mai tensionată între Armenia și Azerbaidjan

Autoritățile din Armenia au declarat duminică legea marțială și au dispus mobilizarea totală a Armatei, ca urmare a unor confruntări produse în regiunea Nagorno-Karabah, disputată cu Azerbaidjanul.

Anunțul în acest sens a fost făcut de către premierul Armeniei, Nijol Pashinyan.

Ministerul armean al Afacerilor Externe a anunțat pe site-ul său că Yerevanul va lua toate măsurile pentru a asigura securitatea poporului armean.

Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre cele două țări.

Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan cu privire la regiunea Nagorno-Karabah a provocat îngrijorare în rândul statelor occidentale, întrucât ar putea spori instabilitatea din regiunea Caucazului, zonă tranzitată de importante conducte de petrol și gaze naturale.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a emis o avertizare de călătorie pentru cetățenii români care intenționează să călătorească în Armenia și Azerbaidjan.

MAE le recomandă cetățenilor români să NU efectueze deplasări în zonele adiacente regiunii Nagorno-Karabah şi frontierei internaționale dintre Republica Azerbaidjan si Republica Armenia. De asemenea, se recomandă cetățenilor români aflați pe teritoriul acestor țări să se informeze permanent din surse oficiale cu privire la posibile modificări ale condițiilor de deplasare în interiorul ţării.