Rusia, amenințări față de consolidarea NATO în Europa de Est

Publicat: 01 04. 2016, 21:42

„Desigur, răspunsul nostru va fi complet asimetric. Va fi calibrat să corespundă ideilor noastre cu privire la nivelul amenințării militare, să fie mai eficient și nu prea scump”, a amenințat Aleksandr Grușko pe postul rus Rossia-24.

„Putem observa că Statele Unite continuă să-și sporească prezența militară în Europa, punând un accent pe frontul estic”, a constatat el.

„Nu suntem observatori pasivi. Aplicăm în mod sistematic toate măsurile militare care sunt necesare pentru a compensa această sporire a prezenței militare total nejustificate”, a avertizat el.

În opinia ambasadorului rus, Summitul NATO de la Varșovia pare că va continua tendința acestei consolidări militare a „flancului estic” european.

El a apreciat că în cadrul viitorului Summit NATO ar putea fi adoptate măsuri suplimentare în vederea reformării armatei și forțelor de ordine din Ucraina.

Viitorul „summit NATO ar putea adopta o decizie cu privire la crearea unor noi fonduri în vederea susținerii armatei și forțelor de ordine din Ucraina, pe lângă cele șase fonduri curente. Însă nu mă aștept la pași calitativi în această direcție”, a spus diplomatul rus.

De asemenea, Grușko a declarat, într-un interviu pentru ziarul Izvestia, că Rusia consideră rotirea trupelor Alianței Nord-Atlantice drept o încălcare a Acordului Rusia-NATO din anii ’90, pe care Moscova îl numește „Actul Fondator „, care interzice mobilizarea unor trupe combatante suplimentare în Estul Europei.

„Am spus în mai mult rânduri că o rotație (a trupelor) pe o perioadă nedeterminată nu este cu nimic diferită de o mobilizare permanentă”, a subliniat el.

În afară de această rotire, acțiunile NATO în Europa încalcă Actul Fondator inclusiv din punct de vedere formal, a denunțat Grușko.

„Construirea a două baze pe segmentul european al sistemului global antibalistic este în desfășurare”, a explicat el.

„Baza din România a ajuns în faza de pregătire operațională, iar predarea comenzii către NATO a fost programată pentru mai”, a subliniat Grușko.

„Construirea unei instalații în Polonia continuă și ea”, a spus el, apreciind că „aceste baze îndeplinesc deja criteriile unei importanțe strategice și sunt permanente”.

Ambasadorul rus la NATO a apreciat de asemenea că Tratatul forțelor armate convenționale în Europa (CFE) „nu are legătură cu realitatea” și a acuzat statele membre NATO că nu sunt pregătite să susțină adaptarea acestuia la noi condiții, adăugând că, din acest motiv, regimul controlului armelor este practic inexistent.