Rusia redeschide o bază militară din Oceanul Arctic, abandonată în urmă cu 21 de ani

Publicat: 06 09. 2014, 14:54
Actualizat: 07 02. 2019, 01:29

Moscova este pe cale să își consolideze prezența militară în această regiune bogată în hidrocarburi, râvnite și de alte țări precum Canada și Norvegia.

Președintele Vladimir Putin a ordonat în septembrie redeschiderea acestei baze situate în arhipelagul Noua Siberie, în estul Oceanului Arctic, și abandonat în 1993.

El a justificat la momentul respectiv această decizie prin necesitatea de a supraveghea ruta martimă din nord, un proiect strategic menit să joace un rol tot mai mare în schimburile internaționale.

Flota, care a părăsit sâmbătă portul Severomorsk, în nordul Rusiei, include două nave de debarcare ce vor fi însoțite de mai multe spărgătoare de gheață, a anunțat un purtător de cuvânt al regiunii militare Vest, Vadim Serga, pentru agenția Itar-Tass.

„Misiunea principală a acestei expediții, asigurată de vapoare ale Flotei Nordului în Oceanul Arctic, constă în furnizarea de personal și material pentru primul detașament care va ocupa din acest an noua bază permanentă de pe Insulele Noua Siberie”, a precizat comandantul Flotei Nordului, amiralul Vladimir Korolev.

În septembrie, un detașament de nave militare rusești, condus de crucișătorul cu propulsie nucleară Piotr Veliki (Petru cel Mare), a adus un prim transport cu material și echipamente pentru reconstruirea bazei și a aerodromului său, într-o regiune unde temperaturile pot ajunge până la minus 50 de grade Celsius.