Rusia se răzbună pe SUA: 10 diplomați americani, „îndemnați” să părăsească țara

Publicat: 16 04. 2021, 22:20
Actualizat: 16 04. 2021, 22:21

Autoritățile ruse le-au cerut vineri, 6 aprilie, unor diplomați americani să părăsească țara. Se pare Rusia contraatacă decizia autorităților americane de a expulsa 10 diplomați ruși care au fost bănuți de activități „dubioase”.

Kremlinul i-a sugerat ambasadorului Satelor Unite ale Americii să revină pe teritoriul natal pentru consultări. Măsurile, care fac parte dintr-un pachet mai larg de represalii, au fost aprobate de președintele Vladimir Putin, ca răspuns la o serie de sancțiuni guvernamentale americane impuse Moscovei, relatează Reuters.

Deși Moscova a răspuns rapid și cu măsuri menite să afecteze interesele SUA și să-i micșoreze „amprenta” diplomatică, a lăsat ușa deschisă pentru dialog și nu a respins invitația, propusă de președintele Joe Biden, la un summit Putin-Biden.

Conflictul Rusia-USA escaladează

„Acum este momentul ca Statele Unite să demonstreze că are bun simț și să nu dea curs unei confruntări. În caz contrar, o serie de decizii dureroase pentru partea americană vor fi puse în aplicare”, a declarat ministerul rus de externe într-un comunicat.

Sursa citată preciza că ministrul are mai multe metode prin care ar putea face rău Statelor Unite din punct de vedere economic, dar și prin redecerea corpul său diplomatic din Rusia la doar 300 de persoane.

Relațiile Rusia-SUA au ajuns luna trecută la un nou nivel minim după Războiul Rece, după ce Joe Biden a susținut că îl consideră pe Vladimir Putin un „ucigaș” și Moscova și-a chemat în țară ambasadorul de la Washington pentru consultări. La aproape o lună după acest moment, oficialul rus nu s-a întors pe teritoriul american. Ministerul rus de externe a declarat că John Sullivan, ambasadorul SUA în Rusia, ar trebui să se întoarcă și el acasă pentru consultări.

Washingtonul a declarat că propriile sale sancțiuni au fost un răspuns la intervenția Rusiei în alegerile din SUA de anul trecut, la hackingul cibernetic, agresiunea asupra Ucrainei și altele.

Rusia neagă toate acuzațiile SUA.

Mai mulți oficiali americani, interziși în Rusia

Reacția Kremlinului a fost de a expulsa 10 diplomați americani și de a interzice intrarea în țară a zece foști sau actuali oficiali ai SUA din cauza contribuției lor la „mișăcrile anti-ruse”, potrivit Moscovei.

Printre cei cărora li s-a interzis accesul se regăsesc directorul FBI, Christopher Wray, directorul serviciilor de informații naționale, Avril Haines, procurorul general al SUA, Merrick Garland, și secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, precum și directorul Biroului Federal al Închisorilor, Michael Carvajal, directorul Consiliului Politicii Interne, Susan Rice, John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al SUA și fostul șef al CIA, Robert James Woolsey.

Ministerul rus de externe a declarat că va pune capăt și activității în Rusia a fondurilor și ONG-urilor americane despre care crede că interferează în afacerile interne ale țării, în timp ce Serghei Lavrov, ministrul de externe, a vorbit despre potențiale măsuri „dureroase” care vizează afacerile SUA din Rusia.