Rusia trimite mai multe trupe la Marea Neagră, ca răspuns la suplimentarea capacităților NATO în România

Publicat: 26 07. 2017, 17:52

„În actualele circumstanțe, Rusia este nevoită să adopte măsuri simetrice pentru eliminarea amenințărilor emergente la adresa securității naționale, să aplice măsuri cu rolul descurajării strategice și să consolideze capacitățile de luptă în Districtul militar sudic”, a declarat miercuri Serghei Șoigu.

Potrivit ministrului rus al Apărării, citat de site-ul agenției Tass, 16 avioane militare americane și britanice au fost trimise cu statut permament în România începând din aprilie. Anul acesta, Statele Unite au efectuat peste 130 de misiuni aeriene de recunoaștere în zona frontierelor sudice ale Rusiei. În plus, a argumentat Serghei Șoigu, exerciții militare de amploare organizate de NATO au fost efectuate recent în partea de vest a Mării Negre.

Serghei Șoigu a amintit că numeroase țări suplimentează prezența militară în apropierea frontierele Rusiei deoarece consideră amenințări acțiunile Moscovei în Orientul Mijlociu și în regiunea Transcaucazului. „Activitățile noastre active în sensul stabilizării situației în Orientul Mijlociu și pentru susținerea păcii în Transcaucaz sunt percepute de unele țări drept amenințări la adresa intereslor proprii sau ale aliaților. În efortul de blocare a participării Rusiei la acțiunile de soluționare a problemelor mondiale și regionale, unele state continuă încercările de utilizare a forței militare pentru atingerea obiectivelor geopolitice și își consolidează prezența militară de-a lungul frontierelor Rusiei”, a subliniat Șoigu.

Alianța Nord-Atlantică a aprobat, în iulie 2016, un plan de consolidare a prezenței militare în Europa de Est, prin desfășurarea a mii de militari în Polonia și în țările baltice. O structură multinațională NATO ar urma să fie staționată în România. În plus, Alianța a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia și elementele de interceptare din România.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este „extrem de preocupată” de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România și Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forțele nucleare intermediare (INF) și semnalând că va lua măsuri pentru a se apăra.