Rușii au găsit vinovații pentru atacul asupra lui Serghei Skripal. Pe cine acuză serviciile de la Moscova

Publicat: 04 04. 2018, 12:35

„În cazul Skripal, care este o provocare grotescă pusă la punct de agenții de informații din Marea Britanie și SUA, anumite guverne europene nu urmează orbește deciziile luate de Londra și Washington, preferând în schimb să analizeze cu atenție ce s-a întâmplat”, a spus Narîșkin, în cadrul unei conferințe de securitate la Moscova.

Șeful spionajului rusesc apreciază că acțiunile SUA împotriva Rusiei stabilesc premisele pentru revenirea erei Războiului Rece.

„Washingtonul a dezvoltat o fixație pentru o luptă împotriva unei așa-zise amenințări din partea Rusiei, care nu există de fapt. Situația a atins proporții atât de mari și caracteristici atât de absurde încât putem vorbi despre revenirea vremurilor întunecate ale Războiului Rece”, a mai declarat Serghei Narîșkin.

SUA, Canada, Australia și 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova. Ca răspuns, autoritățile de la Moscova au luat măsuri similare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informații (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacați cu o substanță neurotoxică și se află în stare gravă. Rusia a respins toate acuzațiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană și SUA susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunțat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic „Novichok”, folosit asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal.