Rușii cumpără tot ce apucă, de teama devalorizării rublei

Publicat: 17 12. 2014, 17:18

În octombrie, vânzările de retail au urcat cu 1,6%, potrivit datelor revizuite publicate miercuri de Serviciul Federal de Statistică din Moscova.

În schimb, veniturile disponibile reale ale populației au scăzut cu 4,7%, cel mai mult în ultimele opt luni.

Rubla s-a depreciat cu 50% de la începutul anului, iar rușii răspund prin achiziții mai mari înainte ca veniturile lor să piardă mai mult din valoare din cauza inflației și a slăbirii monedei.

„Cel mai probabil va avea loc un declin al consumului de alimente, în timp ce consumul de bunuri nealimentare va continua să crească, pentru că așteptările de devalorizare sunt mari. Situația poate continua timp de câteva luni”, a declarat Maria Pomelnikova, analist la ZAO Raiffeisenbank în Moscoba.

Banca centrală a Rusiei a urcat în această lună dobânda cheie cu 7,5 puncte procentuale, la 17%, și a cheltuit peste 10 miliarde de dolari pentru a sprijini rubla și a atenua presiunile inflaționiste.

Rubla s-a depreciat în timpul tranzacțiilor de marți până dincolo de 80 de unități pentru un dolar, dar miercuri și-a revenit ușor, fiind tranzacționată în creștere cu 3% față de închiderea precedentă, la 65,6 unități pentru un dolar.

Investițiile în capital fix au scăzut cu 4,8% în noiembrie, față de aceeași perioadă a anului trecut, peste așteptările analiștilor.

Salariile ajustate la inflație au urcat cu 0,5%, iar șomajul de la 5,1% la 5,2%, maximul ultimelor șapte luni. Inflația a accelerat luna trecută la 9,1%, cel mai ridicat nivel atins după iunie 2011.

Potrivit băncii centrale, cheltuielile de consum s-ar putea contracta cu 6,3-6,5% anul viitor, iar investițiile în capital fix cu 10,1%-10,3%, dacă prețul petrolului va fi în medie de 60 de dolari pe baril.