„SĂ NE RUGĂM!” Soluția NASA în cazul în care un asteroid gigantic s-ar îndrepta astăzi spre Pământ

Publicat: 23 03. 2013, 11:04
Actualizat: 03 02. 2019, 15:21

Charles Bolden, directorul NASA, și-a oferit sfatul cu privire la cum ar putea fi soluționată o eventuală situație de urgență în care un asteroid gigantic s-ar îndrepta spre Pământ și ar urma să cadă în regiunea New York-ului: „Să ne rugăm!”, conform Reuters.

Întoarcerea spre cele sfinte este tot ce pot face SUA în prezent, sau orice alt stat de pe Pământ, pentru a împiedica potențiali asteroizi încă neidentificați care ar urma să cadă pe Pământ, conform declarațiilor susținute de Bolden marți, în fața Comisiei parlamentare pentru Știință din cadrul Camerei Reprezentanților de la Washington.

Aceste discuții sunt în prezent mai de actualitate decât oricând, după ce un asteroid cu diametrul de aproximativ 17 metri a explodat la 15 februarie deasupra regiunii ruse Celiabinsk, provocând o undă de șoc ce a spart numeroase geamuri, rănind peste 1.500 de persoane. În aceași perioadă de timp, un asteroid de dimensiuni mai mari, descoperit în urmă cu un an, a trecut la distanță foarte mică pe lângă Pământ, aproximativ 27.600 de kilometri, distanță mai mică decât cea la care se află pe orbită rețeaua de sateliți meteorologici și de televiziune

Aceste evenimente „demonstrează faptul că trăim într-un sistem solar activ, existând obiecte potențial periculoase care trec prin vecinătatea noastră cu o frecvență surprinzătoare”, conform deputatului democrat de Texas Eddie Bernice Johnson.

„Am fost norocoși că evenimentele petrecute luna trecută au rămas o simplă coincidență interesantă pentru că se puteau transforma într-o catastrofă”, a precizat și Lamar Smith, un republican din Texas și președintele comisiei.

NASA a identificat și urmărește aproximativ 95% din obiectele de dimensiuni mari din apropierea Pământului, obiecte cu diametrul de cel puțin 1 kilometru.

„Un asteroid de asemenea dimensiuni, de 1 kilometru sau mai mare, are capacitatea de a pune capăt civilizaței umane”, susține consilierul științific de la Casa Albă John Holdren. În medie, un asteroid de dimensiuni mari lovește Pământul o dată la 1.000 de ani.

„Din informațiile de care dispunem, nu am identificat niciun asteroid care să amenințe populația SUA: Dacă un astfel de asteroid ar fi însă descoperit și ar am avea doar 3 săptămâni până la impact, nu ne-ar rămâne decât să ne rugăm”, a precizat oficialul NASA.

Pe lângă intensificarea eforturilor de monitorizare și identificare a potențialilor asteroizi, NASA lucrează și la dezvoltarea de tehnologii care să permită devierea traiectoriilor acelor asteroizi care ar putea reprezenta un pericol.

Meteoritul care a explodat luna trecută deasupra Rusiei este cel mai mare obiect cosmic care a pătruns în atmosfera Terestră de la evenimentul Tunguska din 1908, când un asteroid sau o cometă a explodat deasupra Siberiei, culcând la pământ 80 de milioane de copaci pe o suprafață de 2.150 de kilometri pătrați.