Saga navelor blocate în Antarctica a luat sfârșit

Publicat: 08 01. 2014, 10:32
Actualizat: 08 01. 2014, 10:37

Saga de Crăciun din Antarctica, cu nave blocate între ghețuri, s-a încheiat miercuri după ce vaporul rusesc blocat din 24 decembrie a reușit să se elibereze singur, au anunțat autoritățile australiene, citate de AFP.

O operațiune complexă de salvare condusă de Australia a mobilizat timp de două săptămâni personal și mijloace materiale pentru a încerca să deblocheze MV Akademik Șokalskii, aflată la circa 100 de kilometri est de baza franceză Dumond d’Urville.

După nava franceză Astrolabe și cea australiană Aurora, cu un gabarit prea mic pentru a sparge banchiza groasă, spărgătorul de gheață chinez Xue Long („Dragonul zăpezilor”) s-a apropiat cel mai mult de nava rusească.

Elicopterul său a permis evacuarea, săptămâna trecută, a ultimilor 52 de pasageri, turiști și oameni de știință, care au fost îmbarcați pe Aurora, dar Xue Long se află la rândul său blocat în infernul alb din Antarctica.

Beijingul a anunțat marți că a reușit să își creeze drum până în ape în care să poată naviga liber.

Iar Autoritatea australiană pentru siguranța maritimă a confirmat, miercuri, punerea în mișcare a Akademik Șokalskii.

Cele două nave, chineză și rusă, „s-au eliberat dintre ghețuri în Antarctica și nu mai au nevoie de asistență”, a afirmat aceasta.

Un spărgător de gheață al pazei de coastă americane, Polar Star, care se îndrepta spre această zonă pentru a încerca să deschidă un canal pentru navele aflate în dificultate, și-a reluat misiunea inițială și se îndreaptă spre baza americană McMurdo.

Căpitanul navei rusești, Igor Kiselev, a anunțat marți că banchiza s-a fisurat, ceea ce i-a permis să se deplaseze lent. În prezent, nava se îndreaptă spre Noua Zeelandă.

Expediția navei rusești, destinată să repete experiențele științifice întreprinse în urmă cu un secol de exploratorul australian Douglas Mawson, a fost puternic criticată în Australia, deoarece a obligat mai multe nave să-și devieze ruta pentru a-i veni în ajutor.

Aceste operațiuni au întârziat astfel misiuni științifice în Antarctica și au dus la anularea mai multor proiecte, deoarece sezonul în care acestea pot fi efectuate este scurt.