Scandalul puilor procesați cu dioxid de clor „aruncă în aer” relațiile comericale dintre Marea Britanie și SUA

Publicat: 26 07. 2017, 22:25
Actualizat: 26 07. 2017, 22:25

În contextul deciziei de ieșire din Uniunea Europeană, Marea Britanie a inițiat discuții preliminare cu Statele Unite pentru semnarea unui acord comercial bilateral. Președintele american, Donald Trump, a lăudat marți proiectul unui acord cu Marea Britanie, acuzând Uniunea Europeană de „protecționism”.

Însă ideea acordului comercial a generat polemici la Londra, unul dintre subiectele controversate fiind cel al puilor procesați cu o soluție ce conține clor, utilizată în Statele Unite, dar interzisă în Uniunea Europeană. În Statele Unite, înainte de comercializare, puii tăiați sunt tratați cu o serie de substanțe antimicrobiene, printre acestea figurând o soluție ce conține dioxid de clor, care, potrivit Institutului Adam Smith, ar reduce riscul de Salmonella de la 14% la 2%.

Michael Gove, ministrul britanic al Mediului, Alimentației și Afacerilor Rurale, a fost întrebat într-un interviu acordat BBC Radio 4 dacă puii procesați cu dioxid de clor vor fi acceptați în Marea Britanie în cadrul acordului comercial cu Statele Unite după ieșirea țării din Uniunea Europeană.

„Nu. Am spus acest lucru foarte clar și toți membrii Guvernului sunt de acord că nu vom diminua înaltele standarde sanitar-veterinare și cele în domeniul mediului înconjurător pentru niciun acord comercial”, a dat asigurări Michael Gove.

La rândul său, ministrul britanic al Finanțelor, Philip Hammond, a declarat că Marea Britanie nu va diminua deloc standardele alimentare. Însă deciziile privind produse specifice vor trebui să aștepte negocierile propriu-zise, a spus Hammond, citat de agenția Reuters.

Ministrul britanic al Comerțului, Liam Fox, și-a atras critici dure în ultimele zile după ce a minimizat tema puilor procesați cu dioxid de clor, afirmând că este „un detaliu într-un sector al unui potențial acord comercial”.

Michael Gove a părut să susțină ideea. „Ministrul Comerțului a spus corect că acest subiect este important, dar nu trebuie să ne concentrăm doar pe el când avem potențialul uriaș conferit de un astfel de tratat comercial”, a explicat Michael Gove.

În calitatea de stat membru al Uniunii Europene, Marea Britanie nu poate semna acorduri bilaterale comerciale cu țări terțe, dar negocierile în vederea unui tratat bilateral cu Statele Unite vor fi prioritare în perspectiva concretizării Brexit-ului, în martie 2019.

Președintele american, Donald Trump a lăudat marți proiectul acordului comercial cu Marea Britanie, acuzând Uniunea Europeană că are o abordare „protecționistă” față de Statele Unite, deși el este criticat de Bruxelles și de lideri ai țărilor europene pentru o serie de măsuri comerciale controversate. „Lucrăm la un acord comercial major cu Marea Britanie. Ar putea fi foarte mare și foarte atrăgător. Locuri de muncă!”, a transmis Donald Trump marți prin Twitter. „Uniunea Europeană este foarte protecționistă față de Statele Unite. Să înceteze!”, a adăugat Donald Trump.