Serbia a denunțat rezoluția prin care PE îi cere să ia atitudine față de îndemnurile la ură ale ultranaționalistului Vojislav Seselj: „Este insultătoare”

Publicat: 27 11. 2014, 23:30

Rezoluția „contravine cetățenilor sârbi și este foarte dezamăgitoare”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, adăugând, de asemenea, că este „insultătoare” pentru țara sa, care, de altfel, are statut de candidat la aderare la Uniunea Europeană.

„Fie este vorba de o ipocrizie inimaginabilă, fie de o voință de a aduce prejudicii Serbiei din motive politice”, a continuat el.

Într-o rezoluție adoptată joi, PE „condamnă ferm (…) retorica războinică” a ultranaționalistului sârb Vojislav Seselj, dar și „tentativele acestuia de a devia Serbia de la viitorul său european”.

Deputații europeni deplâng „absența veritabilă a reacției politice și juridice din partea autorităților sârbe” față de aceste declarații și îndeamnă Belgradul să „condamne orice manifestare publică de incitare la ură”.

Vucici, un fost ultranaționalist apropiat de Seselj în anii ’90, în prezent reconvertit în proeuropean, a respins orice legătură între politica sa și cea a lui Seselj. El a criticat aspru maniera în care ultranaționalistul sârb a fost eliberat la începutul lui noiembrie de TPI.

„Scuzați-mă! Cine l-a eliberat (…)? Noi sau voi? Ați cerut părerea noastră? Ei bine, nu. Suntem doar preocupați de cetățeanul nostru și am făcut așa cum ne-ați cerut”, a afirmat el.

Vojislav Seselj, în vârstă de 60 de ani, deținut de aproape 12 ani într-o închisoare a TPI, unde era judecat pentru crime de război, a fost eliberat din motive de sănătate.

Revenit la Belgrad, Seselj a afirmat că TPI „nu a pus nicio condiție” pentru eliberarea sa. „Nu mi-au cerut nimic (…), s-au grăbit să scape de mine”, a spus el în fața presei.

Acuzat de persecuții etnice împotriva croaților, musulmanilor și altor popoare în timpul războiului care a fărâmițat fosta Iugoslavie la începutul anilor ’90, Seselj a fost supus în decembrie unei operații de cancer la colon.

Serbia a acceptat revenirea în țară a ultranaționalistului, condamnat în repetate rânduri pentru sfidarea tribunalului în cursul procesului său, cu condiția ca el să accepte o liberare provizorie, ceea ce Seselj a refuzat.