Sistemul Schengen s-a îmbunătățit, dar există anumite întârzieri în aplicarea reglementărilor /Trebuie definitivată integrarea ROMÂNIEI și Bulgariei

Publicat: 16 04. 2024, 14:54

Sistemul Schengen s-a îmbunătățit, prin avansarea reglementărilor și a cooperării între statele membre, dar există unele întârzieri în aplicarea noilor măsuri, iar integrarea României și a Bulgariei trebuie definitivată, potrivit unui raport de evaluare elaborat de Comisia Europeană.

Comisia Europeană a prezentat, marți, situația Spațiului Schengen în ultimul an și prioritățile pentru anul viitor.

”Prin garantarea circulației facile și sigure pentru o populație de circa 450 de milioane de locuitori, Spațiul Schengen este esențial pentru competitivitatea Uniunii Europene. În 2023, Spațiul Schengen a rămas puternic și este cea mai vizitată destinație din lume. Au fost emise peste zece milioane de vize Schengen și peste jumătate de miliard de pasageri au vizitat Spațiul Schengen, atingând nivelul de 92% al traficului pre-pandemic. Acest lucru a contribuit semnificativ la economia UE, în contextul în care turismul constituie 10% din PIB-ul UE și oferă locuri de muncă pentru 22,6 milioane de oameni”, arată raportul Comisiei Europene.

Experții Comisiei Europene au constatat ”realizări”, ”provocări” și ”evoluții” în Spațiul Schengen, în perioada 2023-2024. Raportul relevă că ”reglementările Schengen sunt aplicate bine, deși există și unele întârzIeri în implementare”.

Cadrul legislativ a fost ”consolidat”, prin Codul Frontierelor Schengen, prin Reglementările Avansate privind Informațiile despre Pasageri și prin Directiva Schimburilor de Informații între autorități. Urmează să fie puse în aplicare noi măsuri, inclusiv în sensul intensificării cooperării între poliția statelor membre și pentru anularea controalelor interne temporare.

Cadrul de guvernare integrată a avansat, printr-un rol consolidat al Consiliului Schengen.

”Au fost făcuți pași istorici de extindere a Spațiului Schengen prin integrarea Bulgariei și a României, începând prin anularea controalelor la frontierele aeriene și maritime pe 31 martie 2024. Este necesară o nouă decizie a Consiliului UE pentru anularea controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România”, subliniază Comisia Europeană.

Citește și:

ALTCEVA cu Adrian Artene. Iancu Guda explică formula ideală: cât să cheltuim și cât să punem deoparte