Snowden este convins că Guvernul SUA vrea să îl ucidă

Publicat: 26 01. 2014, 20:27

Edward Snowden, care se află la originea scandalului cu privire la interceptările efectuate de către Agenția Națională americană de Securitate (NSA), este convins că Guvernul american vrea să îl ucidă, potrivit unui fragment dintr-un interviu acordat unei televiziuni germane, relatează AFP.

„Acești oameni, și este vorba despre funcționari guvernamentali, au spus că le-ar plăcea să-mi tragă un glonț în cap sau să mă otrăvească la ieșirea de la supermarcket, ori să mă vadă mort sub duș”, a declarat Snowden, potrivit traducerii în germană a acestor declarații, furnizată de către postul public german ARD într-un comunicat.

Pentru a-și justifica temerile, Snowden se sprijină pe un articol postat săptămâna trecută pe site-ul BuzzFeed, intitulat „Spioni americani îi vor moartea lui Edward Snowden”.

Articolul cita un oficial de la Pentagon, sub protecția anonimatului, afirmând „mi-ar plăcea să-i trag un glonț în cap”.

„Într-o lume în care nu ar exista restricții pentru a ucide un american, m-aș duce și l-aș ucide eu-însumi”, adăuga un analist de la NSA,

Avocatul rus al lui Snowden, Anatoli Kucerena, a declarat marți pentru televiziunea rusă că fostul consultant NSA se teme pentru viața sa și că este protejat de gărzi de corp.

Un interviu de aproximativ 30 de minute urmează să fie difuzat duminică seara la ora 22.00 GMT (luni, 0.00, ora României) pe postul public ARD. Primele fragmente urmează să fie difuzate la ora 20.45 GMT (22.45, ora României), în emisiunea de dezbatere a prezentatorului-vedetă Günther Jauch, tot la ARD.

Interviul a fost realizat de un jurnalist de la NDR, un post regional care face parte din rețeaua ARD și care a lucrat în baza unor documente secrete livrate de Snowden unor jurnaliști. El a turnat săptămâna aceasta la Moscova, în cel mai mare secret, primul interviu filmat cu fostul consultant de când acesta a părăsit Hong Kong-ul, în iunie 2013, pentru a se refugia în capitala rusă, unde locuiește în prezent.

Fostul consultant al serviciilor de informații americane este inculpat în Statele Unite pentru spionaj și furt de documente aparținând statului, după ce a făcut dezvăluiri supărătoare despre supravegherea electronică operată de către autoritățile americane.

Dezvăluiri despre spionarea unui telefon mobil al cancelarului german Angela Merkel de către serviciile secrete americane au provocat tensiuni diplomatice între Berlin și Washington.