STATELE UNITE. Reuters: Țările africane cer ONU să ancheteze situația referitoare la drepturile persoanelor de culoare din SUA

Publicat: 16 06. 2020, 18:45
STATELE UNITE. Reuters: Țările africane cer ONU să ancheteze situația referitoare la drepturile persoanelor de culoare din SUA. Sursa foto: Shutterstock

Statele africane ar fi făcut o solicitare către Organizația Națiunilor Unite (ONU) pentru ca aceasta să inițieze o anchetă cu privire la „rasismul sistemic și brutalitatea Poliției” din Statele Unite, pentru a apăra drepturile persoanelor de origine africană.

Potrivit unui document citat de site-ul agenției de presă Reuters, statele africane trag un semnal de alarmă asupra „recentelor incidente legate de brutalitatea Poliției împotriva protestatarilor pașnici care apără drepturile africanilor și ale persoanelor de origine africană”.

Potrivit aceleiași surse, documentul va fi luat în discuție miercuri în cadrul unei dezbateri a Consiliului pentru Drepturile Omului din Cadrul ONU.

Consiliul a fost de acord să se reunească la solicitarea Burkinei Faso, care a depus cererea în numele mai multor state africane după moartea lui George Floyd, un afro-american care a decedat în timp ce se afla în custodia Poliției.

Statele Unite s-au retras acum doi ani din Consiliul pentru Drepturile Omului, după ce au acuzat organismul de discriminare la adresa Israelului.

„Transparența, angajamentul față de libertatea presei și insistența noastră în legătură cu dreptul la justiție arată lumii întregi problemele noastre și arată că ne angajăm să găsim soluții pentru aceste probleme. Iar atunci când au loc încălcări ale drepturilor omului îi tragem la răspundere pe cei vinovați prin intermediul unor instanțe independente”, a declarat un oficial american acreditat la Geneva.

Rezoluția, reacție la acuzațiile de rasism împotriva Poliției din Statele Unite

Rezoluția propusă de statele africane ar putea fi modificată în urma reuniunii Consiliului pentru Drepturile Omului. Documentul face apel la „o comisie de anchetă internațională și independentă care să lămurească circumstațele rasismului sistemic, acuzațiile de încălcare a drepturilor omului și acuzațiile de rasism împotriva persoanelor de origine africană din Statele Unite și din alte regiuni ale lumii”.

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului are anchete în derulare privind încălcări ale drepturilor omului în state precum Siria, Burundi, Myanmar, Sudanul de Sud, Venezuela și Yemen.

Pe 25 mai, George Floyd, un cetățean american de culoare în vârstă de 46 de ani, a murit în timp ce era arestat de polițiști. Potrivit filmărilor realizate de martori, unul dintre membrii forțelor de ordine l-a imobilizat de Floyd stând cu genunchiul pe gâtul acestuia, fapt care ar fi dus la moartea bărbatului.

Modul în care polițiștii au acționat în acest caz a provocat un val de revoltă în rândul americanilor, iar în zeci de orașe din Statele Unite au izbucnit proteste violente față de utilizarea excesivă a forței de către polițiști, în special față de persoanele de culoare.