SUA acuză proiectul rusesc Nord Stream 2 că este o amenințare pentru Europa. Anul trecut, Trump venise în Polonia să vândă gaze americane

Publicat: 27 01. 2018, 18:42
Actualizat: 27 01. 2018, 23:27

Polonia, Ucraina și statele baltice se tem că proiectul va crește dependența Europei de gazul provenit Rusia și va ajuta Kremlinul să obțină un venit adițional de câteva miliarde de dolari în plus.

„Ca și Polonia, Statele Unite se opun conductei de gaz Nord Stream 2. Percepem proiectul ca un act de subminare a energiei totale și a stabilității Europei”, a declarat Tillerson la Varșovia, în cadrul unei conferințe comune de presă cu ministrul polonez de Externe.

„Opoziția noastră se bazează pe interesele strategice comune”, a declarat acesta.

Statele Unite au sancționat recent câteva companii din Rusia pe fondul implicării Moscovei în criza din Ucraina.

Polonia, un stat membru al Uniunii Europene încă din 2004, percepe Rusia ca fiind o potențială amenințare majoră, în special din cauza anexării Crimeei de către Federația Rusă în anul 2014.

„America este gata să ajute Polonia și alte țări europene să își diversifice resursele de energie, pentru a nu mai fi niciodată ostatice unui singur producător”,spune, anul trecut, președintele Trump, într-o conferință comună de la Varșovia, cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Președintele american a glumit, întrebându-l pe președintele polonez dacă nu e gata să încheie un parteneriat privind gazul lichefiat pe care SUA îl are la dispoziție: „Cred că putem face un contract în următoarele 15 minute. Nu ai pe cineva disponibil să negocieze? Va dura în jur de 15 minute”.

Președintele Poloniei i-a răspuns râzând că este treaba companiilor private să negocieze astfel de acorduri, nu a președinților, conform The Hill.

Cu toate acestea, Duda s-a arătat încrezător că Polonia și SUA vor ajunge la o înțelegere pe termen lung privind gazul lichefiat american. „Cred că după încheierea acestor negocieri, va exista un contract pe termen lung pentru livrări de gaz natural lichefiat american către terminalul nostru”, a spus președintele polonez.

Polonia depinde în proporție de peste 60% de gazul livrat de Rusia, cazul României fiind unul fericit, pentru că importă sub 20% din necesarul de gaz din Rusia. Țări precum Macedonia, Serbia sau Bulgaria depind însă aproape în totalitate de importurile de gaz rusesc.