SUA trimit bombardiere B-1B să survoleze Peninsula Coreeană, după testele nucleare de la Phenian: Dacă este nevoie, vom răspunde cu o forță rapidă, letală și absolut copleșitoare

Publicat: 30 07. 2017, 09:57

„Coreea de Nord rămâne cea mai urgentă amenințare asupra stabilității regionale. Dacă este nevoie, suntem gata să răspundem cu o forță rapidă, letală și absolut copleșitoare, la momentul și în locul pe care îl vom alege noi”, a transmis și comandantul Forțelor Aeriene din Pacific, generalul Terrence J. O’Shaughnessy, citat de Reuters. 

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un a supravegheat personal desfășurarea testului nuclear de vineri noapte și a spus că acesta trebuie să reprezinte un avertisment sever pentru SUA, în așa fel încât americanii să fie conștienți că nu se vor afla la adăpost de pericolul de distrugere în caz că încearcă un atac. 
 
Televiziunea națională a Coreei de Nord a difuzat imagini și clipuri cu lansarea rachetei, în uralele lui Kim Jong Un și ale reprezentanților armatei. China, principalul aliat al Nordului, susține că s-a opus lansării rachetelor, pe care o cataloghează ca o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, însă, cu toate acestea, Trump s-a declarat „foarte dezamăgit” de poziția Chinei. 
 
„Liderii noștri până acum naivi le-au permis să facă sute de miliarde de dolari pe ani din comerț și, cu toate acestea, nu fac NIMIC pentru noi în problema Coreei de Nord, ci pur și simplu vorbesc. Nu vom permite ca această situație să continue. China ar putea rezolva foarte ușor problema”, a scris Trump pe Twitter. 
 
Experții occidentali au estimat că, potrivit calculelor realizate conform datelor furnizate de armatele SUA, a Japoniei și a Coreei de Sud, racheta balistică ar putea fi capabilă să ajungă în America până în zona orașelor Denver și Chicago, având o rază medie de 10.400 de kilometri.