SUA trimit unități speciale în Siria și Irak

Publicat: 27 10. 2015, 20:07

„Nu vom ezita să oferim susținere partenerilor noștri, prin atacuri oportune împotriva organizației teroriste Stat Islamic, sau prin efectuarea unor misiuni directe, fie aeriene, fie la sol”, a declarat Ashton Carter în fața membrilor Comisiei Forțelor Armate din Senatul SUA.

Șeful Pentagonului a oferit ca exemplu operațiunea americană efectuată săptămâna trecută în Irak, pentru salvarea unor ostatici kurzi deținuți de militanți ai rețelei Stat Islamic.

Inițial, Departamentul american al Apărării refuzase să caracterizeze această operațiune drept o misiune terestră, argumentând că a fost o situație specială, de excepție.

Surse citate de ziarul Washington Post anunțau în urmă cu câteva ore că Administrația Barack Obama analizează posibilitatea trimiterii unor unități speciale în Siria și Irak, în cadrul operațiunilor împotriva rețelei teroriste Stat Islamic. Consilierii prezidențiali americani au recomandat măsuri suplimentare pentru contracararea teroriștilor sunniți din Irak și Siria, pe fondul nemulțumirii Casei Albe privind eficiența raidurilor aeriene antiteroriste efectuate de peste un an. Conform propunerilor, unități speciale americane ar putea efectua operațiuni limitate pe teritoriul Siriei, iar instructorii militari americani din Irak ar putea însoți trupele locale în misiuni combatante.

Ashton Carter ceruse recent noi opțiuni pentru extinderea sferei misiunilor militare americane în Irak, Siria și Afganistan.

Implementarea acestor măsuri va marca o modificare semnificativă a strategiei Statelor Unite de combatere a rețelei teroriste sunnite Stat Islamic, care ocupă vaste regiuni din Irak și Siria, unde a proclamat un „califat islamic”.

Coaliția internațională condusă de Statele Unite nu a mai efectuat de patru zile raiduri aeriene în Siria. Rusia a contestat în mai multe rânduri eficiența raidurilor coaliției internaționale coordonate de Statele Unite din care fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită și Turcia.

Alianța Nord-Atlantică acuză Rusia că a trimis efective terestre pe teritoriul Siriei. Rusia a inițiat pe 30 septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Moscova susține că atacă exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, deși opoziția siriană și NATO acuză Rusia că bombardează poziții insurgente.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășeste 250.000 de morți.