Suedia, pregătiri pentru un eventual RĂZBOI. Autoritățile de la Stockholm mobilizează rezerviștii

Publicat: 14 02. 2023, 17:44
Sursa foto: Shutterstock

Suedia a început să se pregătească de un eventual conflict în contextul în care Rusia a invadat Ucraina, astfel că țara se organizează pentru a se asigura că locuitorii săi sunt pregătiți pentru o astfel de situație.

În acest context, autoritățile de la Stockholm vor ca suedezii să știe ce au de făcut în cazul în care ar izbucni un conflict pe teritoriul țării.

Soldații și rezerviștii profesioniști, funcționarii publici, șoferii de autobuz sau profesorii, toți și-au primit convocarea cu „misiunea de război”. Dacă Suedia este atacată, ei știu ce așteaptă țara de la ei. În cea mai mare parte, la fel ca angajații televiziunii și radioului public care și-au primit „misiunea” în octombrie 2022, aceștia vor trebui să continue să lucreze în funcția lor, considerată critică pentru funcționarea societății. Alții sunt selectați pentru abilitățile lor specifice, notează Le Monde.

Situația, considerată foarte gravă

Această îndatorire de apărare, care nu mai era folosită de la sfârşitul secolului al XX-lea, le-a fost amintită celor 121.500 de tineri suedezi care au sărbătorit aniversarea de 16 ani în 2022. Agenţia de protecţie civilă (MSB) le-a trimis o scrisoare, pentrua îi informa că fac acum parte din „apărarea totală” a regatului și au „o obligație de a ajuta în caz de amenințare cu război sau de intrare în război”.

Acest concept a revenit în fruntea agendei politice în Suedia în 2015, la un an după ce Rusia a anexat Crimeea. Invazia Ucrainei din 24 februarie 2022 „i-a dat o dimensiune cu totul nouă”, mărturisește Marcus Björklund, șeful de planificare la prefectura Scania, în sudul țării.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Suedia să nu se aştepte la sprijinul Turciei pentru aderarea la NATO.

Declarațiile lui Erdogan vin după ce la Stockholm a avut loc o manifestaţie împotriva Turciei, la care a fost ars un Coran.

Aderarea Suediei la Alianţa Atlanticului de Nord trebuie ratificată de toate statele membre.

Tensiunile între Ankara şi Stockholm s-au amplificat în ultimele săptămâni, blocând candidatura Suediei. Înrăutăţirea relaţiilor bilaterale a urmat unui protest organizat în urmă cu două săptămâni la Stockholm, unde un manechin care îl reprezenta pe Erdogan a fost spânzurat de picioare.

Cel mai recent pas înapoi a fost o demonstraţie în capitala suedeză a activistului anti-islamic danez de extremă dreaptă Rasmus Paludan, care are şi cetăţenie suedeză. Presa din Suedia a relatat că în apropierea Ambasadei Turciei a fost incendiat un exemplar din Coran. Erdogan a calificat incidentul drept „o ruşine”.

Suedia şi Finlanda şi-au depus candidaturile la NATO în mai anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina. Aderarea celor două ţări nordice la alianţă mai trebuie ratificată doar de Turcia şi Ungaria.

Turcia acuză însă Suedia de susţinerea unor grupări considerate teroriste de guvernul de la Ankara, inclusiv a unor insurgenţi kurzi şi a unor participanţi la puciul nereuşit din 2016. Partea turcă solicită extrădarea mai multor suspecţi.