Susținătorii lui Donald Trump țintesc alegătorii de culoare. Dezbatere în SUA după apariția unor imagini false create cu AI

Publicat: 04 03. 2024, 12:12

Susținătorii lui Donald Trump au creat și distribuit imagini false ale alegătorilor de culoare, generate de inteligența artificială, pentru a-i încuraja pe afro-americani să voteze cu republicanul, conform BBC.

BBC Panorama a descoperit zeci de deepfakes care înfățișează persoane de culoare ca fiind susținătoare ale fostului președinte.

Donald Trump a curtat în mod deschis alegătorii de culoare, care au fost cheia victoriei electorale a lui Joe Biden în 2020. Dar nu există nicio dovadă care să lege direct aceste imagini de campania lui Trump.

Cofondatorul Black Voters Matter, un grup care încurajează persoanele de culoare să voteze, a menționat că imaginile manipulate promovează o „narațiune strategică” menită să îl arate pe Donald Trump ca fiind simpatizat în comunitatea de culoare.

Un creator al uneia dintre imagini a declarat pentru BBC: „Nu pretind că este exactă”.

Imaginile false cu susținători de culoare ai lui Trump, generate de inteligența artificială, reprezintă una dintre tendințele emergente de dezinformare înaintea alegerilor prezidențiale americane din noiembrie.

Spre deosebire de 2016, când au existat dovezi ale unor campanii de influență străine, imaginile generate de AI dezvăluite de BBC par să fi fost realizate și distribuite chiar de către alegătorii americani.

Unul dintre ei a fost Mark Kaye și echipa sa de la o emisiune radio conservatoare din Florida. Aceștia au creat o imagine cu Trump zâmbind cu brațele în jurul unui grup de femei de culoare și au distribuit-o pe Facebook.

La prima vedere pare real, dar la o privire mai atentă, pielea tuturor este puțin prea strălucitoare și lipsesc degete de la mâini, semne evidente ale unor imagini create de inteligența artificială.

În comentariile de la postare, mai mulți utilizatori păreau să creadă că imaginea cu AI este reală.

Nu pretind că este exactă. Nu spun: Hei, uite, Donald Trump a fost la această petrecere cu toți acești alegători afro-americani. Uite cât de mult îl iubesc!

Dacă cineva votează într-un fel sau altul din cauza unei fotografii pe care o vede pe o pagină de Facebook, este o problemă cu acea persoană, nu cu postarea în sine, a spus el.

O altă imagine realizată cu AI, foarte vizionată, îl arată pe Trump pozând cu alegători de culoare pe o verandă. Aceasta fusese postată inițial de un cont satiric care generează imagini ale fostului președinte, dar a atras atenția pe scară largă abia când a fost repostată cu o nouă descriere care susținea în mod fals că acesta și-a oprit coloana de mașini pentru a se întâlni cu acești oameni.

Un sondaj recent realizat de New York Times și Sienna College a constatat că, în șase state cheie, 71% dintre alegătorii de culoare l-ar susține pe Biden în 2024, o scădere abruptă față de cei 92% la nivel național care l-au ajutat să câștige Casa Albă la ultimele alegeri.

Tacticile de dezinformare în alegerile prezidențiale din SUA au evoluat din 2016. Atunci, au existat încercări documentate ale unor puteri străine ostile, cum ar fi Rusia, de a folosi rețele de conturi neautentice pentru a încerca să semene diviziune și să planteze anumite idei.

În 2020, s-a pus accentul pe dezinformarea autohtonă – în special narațiunile false conform cărora alegerile prezidențiale au fost furate, care au fost împărtășite pe scară largă de utilizatorii rețelelor sociale din SUA și susținute de Trump și de alți politicieni republicani.

În 2024, experții avertizează cu privire la o combinație periculoasă a celor două.

CITEȘTE ȘI:

Donald Trump, acuzat de rasism. Ce a putut să facă fostul președinte american

SUA: Un judecător a respins apelul lui Donald Trump împotriva amenzii de 355 de milioane de dolari