Țările UE solicită ARMISTIȚIU în Gaza și se opun ofensivei în Rafah /Netanyahu cere Parlamentului să blocheze orice plan privind un stat palestinian

Publicat: 19 02. 2024, 22:13

Țările din cadrul Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au cerut, luni, instituirea unui armistițiu temporar în Fâșia Gaza, avertizând Israelul să nu declanșeze ofensiva în orașul Rafah, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu solicită Knessetului să respingă orice inițiativă internațională de creare a unui stat palestinian.

Din cauza opoziției Ungariei, Consiliul UE pentru Afaceri Externe nu a reușit să aprobe o declarație comună privind un armistițiu temporar între Israel și grupul militant palestinian Hamas.

În acest context, 26 dintre cele 27 de state membre UE au cerut ”instituirea imediată a unei pauze umanitare” și evitarea lansării unei ofensive masive în Fâșia Gaza, ”care ar înrăutăți o situație deja catastrofală”, conform site-ului Tagesschau.de.

”Exercităm în continuare presiuni asupra Israelului pentru a înțelege clar că în orașul Rafah sunt atât de mulți oameni încât practic este imposibil să fie evitate victimele civile. O astfel de ofensivă ar încălca în mod flagrant dreptul umanitar internațional”, a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Premierul Benjamin Netanyahu a ordonat armatei israeliene să pregătească lansarea unei ofensive în orașul Rafah, dar, pe fondul presiunilor internaționale, a semnalat că nu va fi inițiată până nu vor fi evacuați cei aproximativ 1,3 milioane de palestinieni refugiați acolo din cauza bombardamentelor israeliene în restul Fâșiei Gaza.

Netanyahu cere Knessetului să adopte un proiect contra creării unui stat palestinian

Guvernul Israelului tocmai a adoptat un proiect prin care să blocheze inițiativele internaționale de înființare a unui stat palestinian, iar premierul Netanyahu a anunțat luni seară că va depune în Parlament (Knesset) un proiect similar.

”Știe toată lumea că eu sunt cel care a blocat de zeci de ani crearea unui stat palestinian care ne-ar periclita existența. Indiferent de situație, Israelul va menține control total în materie de securitate asupra tuturor teritoriilor aflate la vest de Râul Iordanului”, a afirmat Netanyahu, potrivit cotidianului The Times of Israel, referindu-se la Cisiordania, Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza, zone revendicate de palestinieni pentru crearea unui stat.

Oficiali din Uniunea Europeană și SUA au semnalat că ar putea recunoaște un stat palestinian fără acordul Israelului. Potrivit unor surse, Washingtonul pregătește împreună cu state arabe un plan privind recunoașterea unui stat palestinian, prin oferirea de garanții de securitate și normalizarea relațiilor Arabiei Saudite cu Israelul.

Însă Guvernul israelian a respins inițiativa. ”Israelul respinge dictatele internaționale privind un acord permanent cu palestinienii. Un astfel de acord, dacă va fi obținut, trebuie să fie rezultatul negocierilor directe între părți, fără precondiții. Israelul va continua să se opună recunoașterii unilaterale a unui stat palestinian. O astfel de recunoaștere, după masacrul din 7 octombrie, ar fi o recompensare a terorismului și ar împiedica orice viitor acord”, a anunțat Guvernul israelian.

Armata israeliană continuă să riposteze la atacurile lansate din Liban

Între timp, forțele militare israeliene au efectuat noi bombardamente în sudul Libanului, vizând un centru al grupului islamist Hezbollah din zona Marwahin.

În ultimele luni, grupul militant Hezbollah a lansat sute de atacuri cu rachete spre nordul Israelului, ca ripostă la ofensiva israeliană în Fâșia Gaza.

Foto: Profimedia

Citește și:

Statele Unite propun în Consiliul de Securitate al ONU un armistițiu TEMPORAR între Israel și Hamas /Washingtonul se opune ofensivei în Rafah