Temperaturi de minus 67 de grade Celsius în Extremul Orient rus. Cum arată viața în regiune. GALERIE FOTO și VIDEO

Publicat: 18 01. 2018, 19:29

În satul Tomtor s-au înregistrat minus 65 de grade Celsius, iar în alte zone temperaturile au coborât recent până la -67 de grade Celsius.

În orașul Iakuțk, temperatura a fost de minus 60 de grade Celsius.

Valea Oimiakon din regiunea rusă Iakutia este cea mai friguroasă zonă locuită permanent de pe Terra, iar satul Tomtor este considerat polul frigului din emisfera nordică. În această zonă, s-a înregistrat în februarie 1933 temperatura de minus 67,7 grade Celsius.

Stația meteorologică oficială de la ”polul frigului” a înregistrat recent -59 de grade Celsius, însă localnicii susțin că mercurul din termometrele proprii a ajuns și la -67 de grade Celsius. Un locuitor din Oimiakon a declarat că informațiile oficiale nu prezintă întregul adevăr. La finalul anului 2017, în localitate a fost instalat un termometru digital care recent a redat temperatura șocantă de -62 de grade Celsius. Când a atins această temperatură, termometrul s-a stricat, potrivit The Siberian Times.

În sat locuiesc aproximativ 500 de persoane, iar între anii 1920 și 1930 era un loc în care turmele de oi și fermierii se opreau pentru ca animalele să se adape din izvoarele termale celebre din zonă. Astfel, satul și-a dobândit numele de Oimiakon, ce se traduce prin ”apa ce nu îngheață”.

În următorii ani, guvernul sovietic a construit o așezare permanentă pentru a forța populația nomadă să rămână într-un singur loc. În 1933, a fost înregistrată o temperatură record de -67,7 grade Celsius în Oimiakon, fiind considerată cea mai scăzută temperatură din emisfera nordică. Cele mai mici temperaturi sunt înregistrate în Antarctica, dar în acele zone nu există așezări umane permanente.

Printre principalele probleme ale locuitorilor se numără și înghețarea cernelii din pix, a ochelarilor și pierderea energiei din baterii. Astfel  că localnicii își lasă mașinile aprinse pe întreaga durată a zilei. De asemenea, terenul extrem de înghețat face ca înhumarea să fie o adevărată provocare, așadar anterior îngropării este aprins un foc imens pentru dezghețarea terenului.