TENSIUNI. Ambasadorul R. Moldova, convocat la MAE, după „declarațiile denigratoare” ale premierului de peste Prut. Ce a scris Ion Chicu, pe Facebook

Publicat: 22 05. 2020, 20:22
Actualizat: 22 05. 2020, 20:39
Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu / Sursa - Facebook

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri seara, o reacție fermă la față de declarațiile premierului Republicii Moldova la adresa României, declarații pe care le consideră denigratoare și care denotă lipsă de respect la adresa României.

Minsterul Afacerilor Externe a reacționat la afirmațiile premierului moldovean, Ion Chicu, postate vineri pe contul de Facebook. „Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora”, a transmis MAE, vineri seara, printr-un comunicat de presă.

Ion Chicu: Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi

În mesajul său, care vine ca o reacție la declarațiile critice ale europarlamentarului român Siegfried Mureșan față de implementarea reformelor în R. Moldova, premierul moldovean face referiri la România, care „geme de corupție”.

„Stau si mă uit eu la băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi… Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni…

Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal.

Pentru noi este foarte importantă opinia cetățenilor noștri despre activitatea guvernului. Și doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenții de avocați ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a scris Ion Chicu, pe contul de Facebook.

MAE: „Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar”

„Declarațiile Prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, se arată în comunicatul MAE.

„MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova”, a transmis MAE român.

Potrivit comunicatului MAE, aceste aspecte au fost aduse, în această după-masă, la cunoștința ambasadorului Republicii Moldova la București, care a fost convocat din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la sediul Ministerului Afacerilor Externe, de către secretarul de stat Dan Neculăescu.

De asemenea, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică pe aceeași temă cu omologul său de la Chișinău.

În ce a constat misiunea umanitară peste Prut

O echipă formată din 42 de medici și asistenți a plecat, la sfâșitul lunii aprilie, în Republica Moldova pentru a le oferi sprijin medicilor din această țară, în Chișinău, Cahul și Bălți, iar Guvernului României a acordat un pachet consistent de sprijin în eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19, concretizat în trimiterea unei echipe medicale și donarea unor echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale.

Despre cadrele medicale care au mers din România pentru a-și ajuta colegii, Ion Chicu a spus că au ocazia să învețe de la doctorii moldoveni cum să trateze asemenea boli.

Şapte persoane care au revenit în România, după misiunea umanitară de 14 zile în Republica Moldova, au fost depistate cu noul coronavirus.